2 min. čitanja

Fred Matić izabran za potpredsjednika Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu

Fred Matić izabran za potpredsjednika Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu
Fred Matić - Foto: MEP

Hrvatski europarlamentarac Fred Matić izglasan je kao potpredsjednik Odbora za ribarstvo  u Europskom parlamentu.

- Velika mi je čast što su kolegice i kolege prepoznale moj dosadašnji rad te mi pružili priliku  da s nove pozicije nastavljam raditi za dobrobit naših ribara i ribarskog sektora - napominje  zastupnik Fred Matić.

U ovom mandatu Matić je bio zadužen za donošenje mjera pomoći ribarima, uzgajivačima u  akvakulturi i prerađivačima ribljih proizvoda kao reakcija na energetsku krizu uzrokovanu ratom u  Ukrajini.

Također, nedavno je radio na novoj Strategiji EU-a o iskorištavanju obnovljivih izvora  energije na moru koja je u ovim vremenima od posebnog značaja za planiranje i provođenje mjera  koje vode tome da Hrvatska postane energetski samoodrživa.

- Pred nama su velika izvješća koja će imati ogroman utjecaj na budućnost ribarstva,  kao što je kontrola ribarstva i Uredba o obnovi prirode te se nadam da ćemo ih do kraja  mandata uspjeti izglasati u Europskom parlamentu. Moj cilj za nadolazeću godinu je dovršiti  novu sveobuhvatnu Uredbu o obnovi prirode kojom se utvrđuju mjere i sredstva pomoću kojih će države članice započeti aktivnu obnovu svojih šuma, poljoprivrednih dobara, rijeka,  mora i ostalih prirodnih bogatstva - kazao je Matić.

Fred Matić - Foto: MEP

Kao izvjestitelj Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Matić je zadužen za pitanje  obnove morskih ekosustava, a posljedično i ribljeg fonda.

Usvajanje ove Uredbe predstavit će prijelomni trenutak za biološku raznolikost EU-a, a bit  će prvi novi zakonodavni instrument EU-a o očuvanju prirode otkako je EU Direktiva o  staništima stupila na snagu 1992. godine i prvi pravni zahtjev za obnovu prirode velikih  razmjera.

- Prijedlog novog zakona upravo i je omogućiti državama hitno djelovanje i početak obnove  prirode na temelju obvezujućih ciljeva koji se već mogu mjeriti i pratiti - završava Matić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.