2 min. čitanja

Francuska šalje vojsku na pobunjeno pacifičko otočje!

Francuska šalje vojsku na pobunjeno pacifičko otočje!
Foto: Screenshot/X

Francuska je u srijedu proglasila izvanredno stanje na pacifičkom otočju Novoj Kaledoniji nakon što su u neredima zbog izborne reforme ubijena tri građanina i policajac.

Izvanredno stanje, koje je stupilo na snagu u pet ujutro po lokalnom vremenu, daje vlastima ovlasti da zabrane okupljanja i kretanje po otoku pod francuskom vlašću.

Dodatnih 500 policajaca poslano je u pomoć 1800 inače prisutnih na otoku nakon što su prosvjednici zapalili vozila i tvrtke te opljačkali trgovine. No, izvanredno stanje nije sve, jer Francuzi na Novu Kaledoniju šalju i - vojsku, piše BBC!

- Nikakvo nasilje neće se tolerirati - rekao je premijer Gabriel Attal, dodajući da će izvanredno stanje omogućiti da se upotrijebe "golema sredstva za uspostavljanje reda.

Vlasti su zabranile i aplikaciju TikTok, za koju je vlada tijekom nereda prošlog ljeta rekla da je pomogla pobunjenicima da se organiziraju.

Za Pariz je Nova Kaledonija na kojoj živi oko 270 tisuća ljudi, važna vojno i geopolitički, no i zbog svojih nalazišta nikla. Inače, nalazi se 1200 km istočno od Australije i čak 20 tisuća kilometara od Francuske.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

RATNO STANJE Nastavljaju se neredi u francuskoj Novoj Kaledoniji: “Dvoje mrtvih, stotine ozlijeđenih!”
Pristaše neovisnosti potpuno su “poludjeli” nakon spornih reformi o glasanju koje više političkog utjecaja daju Francuzima na otočju! Jučer smo pisali o neredima na ovom pacifičkom otočju koje kontrolira Francuska, no danas su izašli novi strašni podaci koji potvrđuju da je situacija zaista ozbiljna. Potvrđeno je da ima najmanje dvoje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.