4 min. čitanja

FOTO/VIDEO: Na Sušcu se 2013. gotovo nasukao kruzer poput Costa Concordije

FOTO/VIDEO: Na Sušcu se 2013. gotovo nasukao kruzer poput Costa Concordije
Svjetioničar na Sušcu Ante Petković / Photo: Jurica Gašpar

SUŠAC – Kapetan velikog kruzera kasno u zimskoj noći 2013. godine upalio je autopilot prema svjetioniku Sušac. Uobičajena radnja koja se u normalnim uvjetima plovidbe na ručno upravljanje izmijeni na sigurnoj udaljenosti od opasnosti po nasukavanje broda. Ovaj put havarija je izbjegnuta za dlaku i za to su do nedavno znali samo svjetioničari…

Prilikom obilaska hrvatskih svjetionika za ispisivanje knjige Legende svjetla autora Jurice Gašpara i dokumentarnog filma Legends of The Light redatelja Igora Goića, razgovarali smo s preostalim i bivšim svjetioničarima kako bi nam ispričali svoje priče daleko od oka civilizacije. Iako čovjek pomisli da se malo što zanimljivo može dogoditi na pustoj hridi, neke su i nas same iznenadile.

Foto: Privatni arhiv

Priču o kruzeru koji je u mrkloj noći tek na nekoliko metara okrenuo kormilo od strmih stijena otoka Sušca, ispričao nam je svjetioničar Ante Petković.

– U studenom 2013., nakon što sam odradio svoje dužnosti, otišao sam na počinak. Više ne moramo biti budni kao nekad jer imamo alarm, ali bila je moja smjena dežurstva, tako da sam ja taj koji reagira ako se nešto dogodi. Tu noć oko 2.15 sati probudila me buka. Kroz san sam prešao preko toga i nastavio spavati. Međutim, buka je bila sve glasnija i probudio sam se, ustao te otvorio prozor. Imao sam što vidjeti, odmah tu ispod prozora bio je rasvijetljen cijeli Tršćavac (op. a.: uvala otoka Sušca pozicionirana odmah ispod okomite stijene na kojoj je zgrada svjetionika).

Svjetioničar Ante Petković pokazuje dokle je stigao kruzer. Od havarije ga je spasila velika dubina / Foto: Jurica Gašpar

Pazi sad, pazi sad, udarit će u svjetionik!

Brod od otprilike 150 metara duljine ide ravno na svjetionik! Pomislio sam – udarit će u otok! Počeo sam vikati kolegi koji je spavao u drugoj sobi da se ustane. Potrčali smo hodnikom i promatrali situaciju. Rekao sam mu: ‘Pazi sad, pazi sad!’ jer sam očekivao kako će svaki čas brod udariti u svjetionik. Toliko je bio blizu da mu nismo vidjeli prednji dio, nego samo krmu. Stražnji dio je bio dobro osvijetljen jer je vjerojatno bilo neko slavlje na brodu. Valjda su upalili autopilot i zaboravili ga isključiti ili ga je struja približila otoku. Taj brod nije bio udaljen više od deset metara od otoka. Za razliku od tragedije sa sličnim brodom ‘Costa Concordia‘ godinu prije na obalama Toscane, ove ljude je spasila velika dubina uz litice Sušca, tako da se on nije mogao nasukati.

Prošli su za dlaku da se nije dogodio brodolom. Kad su se okrenuli, pogledao sam odmah svjetionik je li radi. Svijetlio je. Iako nas alarm probudi ako nešto ne valja, meni je bilo važno provjeriti jer sam onda miran. Brod je nakon toga krenuo prema Visu i završilo se dobro. No, da nekom pričam o tome – tko će mi vjerovati? Da je udario u otok, morali bismo zvati službe, porinuti čamac ako tone brod i spašavati ljude. Srećom, nije se ništa dogodilo, a tu je noć vjerojatno malo tko (i) s broda shvatio što im se moglo zbiti.

Pogledajte i zanimljivu galeriju fotografija s otoka Sušca.

Otok Sušac izgleda ovako kad mu priđete s južne strane / Foto: Jurica Gašpar
Feral u kuli svjetionika Sušac se nalazi na visini od 94 m nad morem / Foto: Jurica Gašpar
Sušac – pogled s 94 metra visokog svjetionika na morske dubine ispod strmih litica / Foto: Jurica Gašpar
Još malo pogleda iz svjetioničarske kule / Foto: Jurica Gašpar
Prozor kroz kojeg je svjetioničar Ante Petković u noći ugledao kruzer / Foto: Jurica Gašpar
Uvala Tršćavac je odmah ispod strmih stijena na kojima je sagrađena zgrada svjetionika / Foto: Jurica Gašpar
Otok Sušac izdaleka često izgleda kao da su dva otoka, jedan iza drugog / Foto: Jurica Gašpar
Ovako to izgleda kad se nađete točno ispod svjetionika na Sušcu, gdje se dubine mjere oko 100 metara / Foto: Jurica Gašpar

Svjedočanstva iz knjige “Legende svjetla“.

Jurica Gašpar, prof.

PROČITAJTE JOŠ:

COSTA CONCORDIA, 8 godina od trajedije | Morski HR
Sudionik izvlačenja broda otkriva detalje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.