3 min. čitanja

FOTO Završio 541. Lastovski poklad - U tijeku pripreme kandidature za UNESCO listu

FOTO Završio 541. Lastovski poklad - U tijeku pripreme kandidature za UNESCO listu
Foto: Marko Lorenzo Blaslov

LASTOVO - Završio je i 541. Lastovski poklad, s novim kapom, novim tovarom i značajnim brojem mladih sudionika koji su plesali po prvi puta, potvrđujući time aktivan nastavak tradicije.

Najvažniji godišnji događaj na otoku traje tjednima, s vrhuncem na Pokladni utorak, a uključuje praktično čitavo stanovništvo u nekoj od uloga u realizaciji.

U tijeku je priprema kandidature Lastovskog poklada za listu dobrih praksi UNESCO-a pa je uspješnost ovog Poklada sjajan poticaj da se zaključe tekstovi, prikupe fotografije, montiraju filmovi i urede svi detalji vezani za status.

Već ove je godine sam kraj svečanosti došao pogledati nešto veći broj turista, tako da se može očekivati da će običaj koji je danas gotovo isključivo stvar lokalne zajednice, dobiti zasluženo priznanje i pažnju u skorijoj budućnosti.

Kao refleksija srednjovjekovnih mediteranskih karnevala, a nadograđen povijesnom pričom o očuvanju autonomije koja čini osnovu dramaturgije, jedinstven je u svijetu i vrijedno ga je sačuvati u punom obliku.

Diana Magdić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.