2 min. čitanja

FOTO Završena hitna intervencija na splitskom baroknom bedemu Cornaro

FOTO Završena hitna intervencija na splitskom baroknom bedemu Cornaro
Foto: Wikimedia

SPLIT - Na pojedinim dijelovima koji su bili nestabilni i prijetili urušavanjem postojeći kameni ulomci su očišćeni od invazivnog korijenja i učvršćeni bez dopuna i rekonstrukcija.

Bedem Cornaro fortifikacijski je objekt u Splitu. Građen je od 1661. do 1664. godine i nosi ime po mletačkoj obitelji Cornaro.

Bastion Cornaro središnji je, sjeverni i danas najbolje sačuvani splitski barokni bastion, izgrađen prvi unutar sustava baroknih fortifikacija koji se u Splitu gradi početkom 17. stoljeća.

Projektant splitskih baroknih fortifikacija je mletački inženjer Innocentio Conti. Gradnja bastiona Cornaro započela je 1661. za vladavine providura Andree Cornera, a završena 1664. za providura Girolama Contarinia.

Danas je bastion Cornaro u potpunosti vidljiv u tlocrtu grada, a dobro su očuvani i kameni plašt (dijelom obnovljen početkom 2017.) te zemljani nasip u unutrašnjosti bastiona.

Zgrada Galerije umjetnina izgrađena je unutar baroknog bastiona Cornaro 1792. prema projektu Petra Kurira kao najstarija bolnica u Splitu.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.