2 min. čitanja

FOTO/VIDEO Uragan Gabrielle prijeti najvećem novozelandskom gradu

FOTO/VIDEO Uragan Gabrielle prijeti najvećem novozelandskom gradu
Foto: weatherzone.com.au / Twitter

Stanovnici najvećeg novozelandskog grada Aucklanda i okolnih područja upozoreni su da se pripreme za nove intenzivne padaline, poplave i izrazito snažne nalete vjetra, jer se uragan Gabrielle približava obali ove otočne države.

Uragan je trenutačno oko 250 km sjeverozapadno od Novog Zelanda, a meteorolozi predviđaju da će se u sljedeća 24 sata približiti istočnoj obali.

Nažalost, očekujemo da će uragan Gabrielle donijeti još štete, prije nego što se stanje počne poboljšavati - izjavila je u ponedjeljak zamjenica u aucklandskom Stožeru za krizne situacije Rachel Kelleher.

Ovaj uragan je drugi značajan meteorološki poremećaj koji je pogodio Auckland i gornji dio Sjevernog otoka u samo nekoliko tjedana. U siječnju su u Aucklandu i okolici padale obilne kiše prouzročivši poplave u kojima je smrtno stradalo četvero ljudi.

U ponedjeljak su mnoge škole i državne institucije u Aucklandu i drugim mjestima u tom dijelu Sjevernog otoka bili zatvoreni, a stanovnici su zamoljeni da ne kreću na put. U Aucklandu i još najmanje pet regija je proglašena uzbuna. Oko 46.000 kućanstava je bez električne energije.

Javni prijevoz je neredovit, a trajekti, autobusi i vlakovi prometuju u smanjenom opsegu. Novozelandska zrakoplovna kompanija je otkazala 509 letova i najavila da će zrakoplovi ponovno poletjeti u utorak, kad se očekuje smirivanje vremena.

Novozelandski premijer Chris Hipkins je u ponedjeljak najavio da će oko 7,25 milijuna američkih dolara biti utrošeno za podršku pučkim kuhinjama te ostalima koji su pogođeni poplavama, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.