3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Novi interpretacijski centar na najvišem strmcu Jadranskog mora

FOTO/VIDEO Novi interpretacijski centar na najvišem strmcu Jadranskog mora
Foto: Damir Žižić

SALI – Zaštićeno područje Parka prirode Telašćica na Dugom otoku konačno je dobilo mjesto susreta,  doživljaja, učenja i zabave. Nekadašnja vojna utvrda, smještena na visokome i stjenovitom strmcu  koji je tisućama godina oblikovalo more, transformirana je u suvremeni interpretacijsko-edukacijski  centar. Po lokalitetu je nazvan Grpašćak. Okružen mirnom uvalom i pogledom koji doslovno ostavlja  bez daha, u centru su se smjestile i tri multimedijske izložbe.

Jezero Mir koje je slanije od mora, fascinantni strmci, pomorska vojna baština, tajanstvene dubine  podmorja, težački otočki život, utočište južnodalmatinskog magarca i stoljetna ribarska tradicija neke  su od priča s kojima ćete se susresti na ovom putovanju. Interaktivno istražujući interpretacijski  sadržaj centra, prvi put na jednom mjestu možete intimnije upoznati fascinantnu prirodu i kulturu  otoka.

Razgovorali smo s interpretatoricama baštine Muze koje su ko-autorice izložbi: U kreativnom procesu s našim partnerima dizajnerima iz dizajnerskih studija Clinica, Šesnić&Turković, Revolucija dizajna i Kultura još smo prije sedam godina osmislile interaktivne i multimedijske izložbe Grpašćaka.

Zahvaljujući Europskom fondu za regionalni razvoj i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost, danas su naše ideje i razrađeni koncepti pretvoreni u stvarne doživljaje za sve  posjetitelje.

Foto: Damir Žižić

Ulaskom u središnju zgradu susrest ćete se s fenomenima prirodne baštine i stoljetnom tradicijom  ribarstva Dugog otoka. Ondje će vas na interakciju pozvati izložak s pokretnom ribarskom mrežom.  Ona će vam pomoći upoznati bogatstvo morskih vrsta ovdašnjeg arhipelaga. U istom prostoru moći  ćete pokrenuti projekciju nastalu 3D mapiranjem koja će maketu Telašćice oživjeti ispred vaših očiju.  U nekoliko minuta svjedočit ćete kako se ovo zaštićeno područje mijenjalo od posljednjega ledenog  doba pa sve do danas. S morskom faunom nastavit ćete se igrati u interaktivnom podmorju, čiji ćete  „riblji fond“ obogaćivati vlastitim crtežima.

Foto: Damir Žižić

U nastavku istraživanja, ulaskom u prostor druge izložbe, zaronit ćete ispod površine mora. „Hodajući“  po morskom dnu, upoznavat ćete čudesan podvodni svijet. Osupnut će vas spektakularan pogled od  360° na okolni arhipelag s kojega ćete, ako budete imali sreće, uživati u igri dobrih dupina koji  nastanjuju ovaj veličanstveni akvatorij. U sumrak ćete moći doživjeti posebno iskustvo. Projekcija na  kupoli pozvat će vas put kozmičkih prostranstava i otkrivati tajne skrivene u zvijezdama.

Foto: Damir Žižić

Na trećoj izložbi uskačete u svojevrsni vremeplov i istražujete izvidnicu austrougarske ratne  mornarice. Dočekuju vas dijelovi broda i njegova posada, upute o tome kako se orijentirati s pomoću  pomorskih karti te služiti kompasom i pomorskim signalima. Sve to znanje pomoći će vam pobijediti u  zabavnoj igri potapanja protivničkog broda. I u ovoj izložbenoj cjelini prati vas impresivan pogled na  arhipelag, ovog puta kroz otvore nekadašnjih puškarnica. Jer horizont je za nekadašnje stanare  izvidnice bio pun opasnosti.

Foto: Damir Žižić

U fazi ostvarenja izložbi strateški, promišljeno i brojnim suradnjama kurirale smo razvoj izložbenog sadržaja. Kao i u svim našim projektima, uvijek nam je u središtu posjetitelje zainteresirati, probuditi njihovu znatiželju i osjećaje, ali i potaknuti ih na međusobne susrete i razmjene. Istodobno, razvoj ovakvih složenih izložbenih projekata prilika je za kreativno djelovanje širokog kruga suradnika iz kreativnih industrija. Svima nam je čast i radost raditi na projektima koji su tu radi općeg dobra!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.