2 min. čitanja

FOTO/VIDEO Navikli ste da dupini skaču uz brodove, a jeste li vidjeli kako tuna prati jedrilicu?

FOTO/VIDEO Navikli ste da dupini skaču uz brodove, a jeste li vidjeli kako tuna prati jedrilicu?
Foto: Gilberto Fazlić i Saša Cvitan

Proteklog vikenda na 40. jubilarnoj Lošinjskoj regati, jedan neobičan gost pratio je posadu jedrilice Frižimenula, koju su sačinjavali Gilberto Fazlić i Saša Cvitan.

Iako bi se na prvi letimični pogled reklo: "pa ništa neobično, dupini često prate brodove", ovaj put, ipak se ne radi o dupinu, već tuni.

- Skoči gore, daj da imamo ručak. Sviđa joj se Frižimenula, nema šta  - tepali su ovom pristojnom primjerku saša i Gilberto. Tuni su od milja dali ime Sofija, a o svom iskustvu nam kažu:

- Bila je s nama nekih 5 minuta. Sve se događalo negdje između otoka Lošinja I Suska i to usred regate! Moramo priznat impresivno i iznenađujuće, dugo smo sabirali dojmove. Očekivali bi delfina ovako ali tunu svakako nismo - kazali su nam.

Možda neobično, no nije novost. Navikle su ići za brodovima koji im bacaju hranu, doznajemo od upućenih ljudi od mora koji znaju i kad se to najčešće događa.

Pas modrulj obožava dinje i lubenice, a tuna pojede sve što svjetluca u moru!

-Idu one za svim brodovima. Sviđa im se taj kurenat iza broda, pogotovo ako netko nešto baci u more. Na primjer, pas modrulj obožava dinje i lubenice! Puno puta bi ga vidio kako uzme koru od dinje i lubenice na površini. Tuna isto pojede kad je gladna sve sto se svjetluca u moru - kazao nam je iskusni tunolovac Robert Renninger.

Foto: Gilberto Fazlić i Saša Cvitan

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.