3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Hrvatski stručnjaci razvijaju višenamjensku luksuznu turističko-istraživačku podmornicu

FOTO/VIDEO Hrvatski stručnjaci razvijaju višenamjensku luksuznu turističko-istraživačku podmornicu
Foto: Brodosplit

Razvoj višenamjenske luksuzne turističke i istraživačke podmornice ide dalje, pa su u bazenima Brodarskog instituta-Jadranbrod u Zagrebu proteklih dana obavljena modelska ispitivanja, čime se dodatno revitalizira i rad ove značajne znanstvene institucije.

Ispitivanja su obavljena pod nadzorom partnera na projektu, Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., ujedno i tvrtke koja je projektirala podmornicu, te uz prisustvo akademskog projektnog partnera Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj projekta je istražiti i razviti višenamjensku turističku i istraživačku podmornicu na električni pogon za smještaj do 50 osoba, operativne dubine ronjenja do 50 m. Nositelj projekta je BRODOGRADILIŠTE SPECIJALNIH OBJEKATA d.o.o., a od ostalih partnera na projektu sudjeluju; Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA SPLIT, dioničko društvo , DIV GRUPA d.o.o. i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.

Namjena projekta je istražiti i razviti funkcionalni inovativni proizvod, višenamjensku podmornicu, plasman i komercijalizacija tog proizvoda na svjetskom tržištu sa svrhom jačanja tržišne pozicije brodogradilišta BSO zasnovane na tehnologiji gradnje podmornica, te obnova davno stečenog znanja projektiranja i gradnje podmornica koje se izgubilo u zadnjih 25 godina.

Inovativnim proizvodom planiraju se obuhvatiti slijedeće funkcije:

  • Razgledavanje podmorja u turističke svrhe, pružanje mogućnosti istraživanja podmorja svim osobama,
  • Rješenje unutarnjeg prostora kao prostora interaktivne komunikacije osoba unutar objekta s vanjskim prostorom,
  • Pružanje mogućnosti proširenja turističke ponude s jedinstvenim
    multifunkcionalnim objektom.
  • Podmornica će se moći jednostavno prilagoditi potrebama arheoloških, geoloških te  mareoloških i bioloških istraživanja s namjenom znanstvenog i primijenjenog istraživanja podmorja i to za veće grupe istraživača.

Istraživačke aktivnosti podmornice, ovisno o potrebi mogu se provoditi bilo kao opservacijske ili u svrhu prikupljanja podataka i uzoraka koristeći ugrađene uređaje i senzore. Ovim projektom tvrtka BSO odgovara na potrebu svjetskog tržišta za podmornicama za višenamjensku upotrebu, koje u isto vrijeme mogu služiti turistima i istraživačima koristeći električnu propulziju, prvenstveno zbog očuvanja okoliša i održivog razvoja.

Rad na projektu je započeo u srpnju 2020. godine, a sufinanciran je sredstvima u
sklopu poziva 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) - faza II iz EU fondova.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.