>
  2 min. čitanja

FOTO U svom punom sjaju održana 14. Rota Palagruzona

FOTO U svom punom sjaju održana 14. Rota Palagruzona
Foto: Velimir Bešić

KOMIŽA/BIŠEVO/PALAGRUŽA – Nakon dvije godine korone održana je 14. regata ROTA PALAGRUZONA u svom punom organizacijskom obliku.

Prvog dana startala je regata CICIBELA na trasi od uvale Porat na Biševu do Komiže. Već onda se moglo vidjeti da su uvjeti za jedrenje jako kompleksni jer je vjetra bilo jako malo i stalno je mijenjao smjer. Ipak, na kraju je prva u cilj stigla falkuša Palagruža s kapetanom  Pinom Vojkovićem.

Drugog dana ujutro održan je sastanak kapetana i donesena je odluka  da se zbog vremenskih uvjeta ne jedri do Palagruže, nego je promijenjena trasa regate od Komiže pa oko Biševa, a cilj je bio u Komiži. Sama regata je trajala punih osam sati, koja je zbog nestabilnog vjetra odjedrena kombinacijom veslanja i jedrenja, i na kraju je prva u cilj stigla falkuša Comesa Lisboa s kapetanom Jadranom Gamulinom.

– Prijatelji iz Splita i Hvara te ostali posjetioci regate bili su s pratećim brodom u posjetI Palagruži. Obišli su svjetionik i svjetioničare kao i svake godine, a s njima su bili i evoluatori UNESCO-a koji su došli ocijeniti Geopark Viški arhipelag. Mislim da smo ih u svemu fascinirali s tim što radimo i kako radimo na očuvanju prirodne i geološke baštine, te da ćemo kroz ova četiri dana, koliko su na otoku, pokazati da smo dostojni UNESCO-ove zaštite – rekla nam je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

Prev 1of14 Next

Deset godina rada udruge Palagruzona

Treba napomenuti da ove godine udruga Palagruzona slavi okruglu, desetu godišnjicu rada i da ona daje ogroman obol u organizaciji čitave manifestacije. U sklopu Rote organiziraju radionice Barake Palagruzone gdje educiraju mlade u gradnji gundule i sandule te u vještinama veslanja i jedrenja  i upoznavanju mladih sa tradicijom s ciljem da ih se motivira u očuvanju kulturne baštine.

U samim počecima rada udruge angažirali su se na organizaciji Papine večere na žalu Palagruže od 2010. godine i od tada udruga aktivno sudjeluje u organizaciji Rote iako su se službeno registrirali 2012. kao udruga zaštite tradicionalnih alata, zanata i običaja.

Velimir Bešić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.