3 min. čitanja

FOTO U Krku otvorena izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju

FOTO U Krku otvorena izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju
Foto: Grad Krk

KRK - U krčkoj Galeriji Decumanus, do 05. listopada 2022. godine, može se razgledati izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju koju Centar za kulturu Grada Krka priređuje u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka.

Autorica izložbe je Milvana Arko-Pijevac, muzejska savjetnica zoologinja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.

Izložbom Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju predstavlja se raznolikost oblika i boja ove važne skupine morskih organizama koji su oduvijek svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i njegovu želju za kolekcionarstvom. Zbirke mekušaca, posebice školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljane zbirke upravo zbog svoje ljepote.

Cilj ove izložbe je prikazati biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području, s isticanjem važnosti te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava, kao i u cjelokupnoj kulturi čovjeka, od prehrane, preko platežnog sredstva, do religije i umjetnosti te posebno suvremene medicine.

Očuvanje bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice. Sve se više prepoznaje njezina važnost u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a potreba za hitnim djelovanjem bit će jasnija kad se zna da više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi.

Ovom se izložbom ujedno želi doprinijeti ekološkoj pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj (2921. - 2030.).

U namjeri za što intenzivnijim senzibiliziranjem javnosti o potrebi aktivnog očuvanja bioraznolikosti i okoliša uopće, pored više od 90 muzejskih predmeta iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Arheološkog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, dijelom postava je i atraktivna kiparska instalacija autorice Zvonimire Karavida pod nazivom Staklene periske, kostim modne dizajnerice Tajči Čekade iz kolekcije Mrtva priroda te film Plemenito utočište kreiran u produkciji Aquariuma Pula.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadranski školjkaši kojih je više od 250 vrsta, napokon dobili knjigu!
Jeste li znali da u Jadranskom moru živi više od 250 vrsta školjkaša, a jedna od njih, čaška, ima impresivan, gotovo stoljetni životni vijek? Otkad je periska, najugroženija vrsta školjkaša kod nas i službeno zaštićena i kako se može sačuvati? Sve to i još mnogo više otkriva najnovija knjiga ’Biolo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.