2 min. čitanja

FOTO U atriju zgrade splitske Gradske uprave otvorena izložba pod nazivom "Domobranstvo u Domovinskom ratu"

FOTO U atriju zgrade splitske Gradske uprave otvorena izložba pod nazivom "Domobranstvo u Domovinskom ratu"
Foto: Grad Split (službena stranica)

SPLIT - U organizaciji Muzeja Domovinskog rata u atriju zgrade Gradske uprave otvorena je izložba pod nazivom „Domobranstvo u Domovinskom ratu“ koja podsjeća na  početke formiranja domobranskih postrojbi u Domovinskom ratu te na njihov razvoj i ratne putove s posebnim naglaskom na postrojbe Zbornog područja Split.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Puljak koji je tom prigodom pozvao sugrađane, a posebno školsku djecu,  da do kraja veljače razgledaju izložene eksponate.

- Ovdje se prisjećamo epizoda iz Domovinskog rata koje su nam svima u sjećanju i uloge domobranstva u njima, te svih onih ljudi zbog kojih mi danas živimo u miru i slobodi. U ovim trenutcima postoji čitav jedan narod koji se svim sredstvima bori za svoju slobodu i nadam se da će se uskoro uspjeti izboriti - kazao je Puljak.

O izložbi, razlozima njezina nastanka i izloženim eksponatima uvodno je govorio ravnatelj Muzeja Domovinskog rata, Matej Gabrilo, a potom i koautorica Petra Šimić, a prigodne govore su imali su izaslanica ministra hrvatskih branitelja Ivana Sedarević Bralić, izaslanik ministra obrane Ivica Ušljebrka te župana Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

Pomoću izloženih predmeta i edukativnih panoa koji ih sadržajno prate, kako je kazala koautorica izložbe Petra Šimić, posjetitelji  se mogu upoznati s nastankom i ratnim putovima domobranskih postrojbi tijekom Domovinskog rata.

Predmeti poput uniformi, vojne opreme i odlikovanja, zajedno s multimedijalnim sadržajem kao što su fotografije i video uradak nastao od autentičnih videozapisa iz Domovinskog rata, daju sveobuhvatan pregled razvoja Domobranstva kao dijela Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, 24. prosinca 1991. svojom je odlukom ustrojio domobranstvo kao sastavni dio hrvatskih oružanih snaga, a prvi zapovjednik general Zvonimir Červenko ustrojio je niz jedinica za obranu od velikosrpske agresije. Postrojbe domobranstva bile su na razini pukovnija, bojni i satnija te su dale veliki doprinos u obrani Hrvatske, a posebno su se istaknule u akcijama Bljesak i Oluja.

Posjetiteljima izložbe bit će predstavljen i kratki povijesni pregled hrvatskog domobranstva od 1868. do 1945. godine praćen autentičnim fotografijama koje je za potrebe izložbe ustupio Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.