1 min. čitanja

FOTO: TUŽNA STRANA POSEDARJA Oseka otkrila što se skriva na dnu mora

FOTO: TUŽNA STRANA POSEDARJA Oseka otkrila što se skriva na dnu mora
Foto: Romeo Ibrišević

POSEDARJE – Fotograf Romeo Ibrišević sa svojom udrugom Zelene stope poznat je upravo po ekološkom aktivizmu. Više puta organizirao je čišćenja dijelova zabačene prirode za koje bi naoko rekli da nikako ne mogu biti zagađeni. Sad ga je put naveo u Posedarje, 20-ak km sjeveroistočno od Zadra i crkvicu Sv. Duha na obali Novigradskog mora. Prizori koje je vidio tijekom oseke, razočarali su ga.

– Eto i bez eksplozivnog punjenja ovih dana vidljivi su razni “projektili” ljudskog porijekla koje  gledam  po lijepoj domovini. Još kratko vrijeme, a onda kad sve zazeleni priroda će sakriti sve tragove kojima Hrvati  žele unakaziti zemlju čija himna počinje… Hmmmm.. Kako ono idu stihovi? – kazao nam je Romeo Ibrišević.

Gomila otpada nikako ne pripada prekrasnom ambijentu u kojem se smjestila crkvica Svetog Duha koja se otvara prilikom blagdana Duhova, ali je inače redovito posjećuju posjetitelji tijekom ljeta i zime.

Prema legendi, izgradnji crkvice kumovala je olujna bura, toliko jaka da je ribarima potrgala mreže. Divlje more bacalo je ljude po valovima da bi ih izbacilo na pješčanu plažu Žabokrek. Iscrpljeni, ali sretni što su izvukli živu glavu zaspali su na pijesku. Uz prve zrake sunca mogli su vidjeti da je bura poštedjela brod, koji je pretrpio tek manja oštećenja, U zahvalu na to što su ostali živi ribari su sagradili crkvicu koja i dalje podsjeća na taj događaj.

Otočić s crkvicom osobito je zanimljiv prizor tijekom oseke, kao i sad, no nažalost, na vidjelo je osim morskog dna izišla i ljudska narav. Potpuno drukčija, nego li je volimo predstaviti turistima.

Prev 1of13 Next

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Zanimljiva akcija na Mljetu povodom Svih svetih: “I limeni ‘mrtvaci’ naši su ‘pokojnici’”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.