2 min. čitanja

FOTO Tečaj ronjenja u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice

FOTO Tečaj ronjenja u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice
Foto: SzO HRM

U središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice “Petar Krešimir IV” u Splitu od 29. travnja do 24. svibnja 2024. provodi se usavršavanje sposobnosti protuminskih ronitelja.

U Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice “Petar Krešimir IV” u Splitu u tijeku je provođenje usavršavanja sposobnosti protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice za njihove zahtjevne aktivnosti.

Provedba ovog tečaja kontinuirana je zadaća koja podrazumijeva praćenje razvoja novih tehnologija te razne obučne programe u cilju uporabe sredstava za rad, a trenutno ga pohađa devet pripadnika Voda protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice.

Riječ je o obuci kojoj je cilj pravilna uporaba aparata poluzatvorenog kruga disanja (APZKD) IS – MIX, a koja se od 29. travnja do 24. svibnja 2024. po prvi puta provodi u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice “Petar Krešimir IV” u Splitu.

IS – MIX je u potpunosti mehanički aparat smanjenog akustičkog i magnetskog otiska dizajniran za protuminske ronilačke operacije detekcije, identifikacije te neutralizacije standardnih i improviziranih minsko eksplozivnih sredstava u morima, rijekama i jezerima. Aparat koristi plinske mješavine ili zrak obogaćen s kisikom na dubinama ronjenja do 60 m. Korištenjem NITROX-a povećava se autonomija ronjenja na odabranim dubinama bez ulaska u dekompresijski režim.

Ovim tečajem značajno će se podignuti ronilačka operativna razina i dubina djelovanja u provedbi protuminskih zadaća pretraživanja i čišćenja pomorskih komunikacija i strateški značajnih nacionalnih luka.

Predavači su certificirani instruktori ronjenja Odjela za obuku ronjenja koji su u katalog tečajeva Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice ovime implementirali još jednu zahtjevnu specijalističku ronilačku obuku.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.