3 min. čitanja

FOTO Raketna topovnjača DUBROVNIK vratila se iz misije “Sea Guardian” u Sredozemlju

FOTO Raketna topovnjača DUBROVNIK vratila se iz misije “Sea Guardian” u Sredozemlju
Foto: MORH / NATO

SPLIT - Raketna topovnjača HRM-a DUBROVNIK uplovila je u splitsku luku Lora čime je završen angažman 7. HRVCON-a u NATO operaciju “Sea Guardian”.

Po završetku angažmana sedmog hrvatskog kontingenta (7. HRVCON) u NATO vođenoj operaciji “Sea Guardian” u Sredozemlju, raketna topovnjača Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 DUBROVNIK uplovila je u četvrtak 30. ožujka 2023. u luku Lora u Splitu.

Dočeku pripadnika kontingenta na sidrištu vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ uz zapovjednika Hrvatske ratne mornarice nazočili su zapovjednici postrojbi HRM-a, načelnici Odjela ZHRM-a, prvi dočasnik HRM-a te pripadnici HRM-a.

Zapovjednik RTOP-42 je poručnik bojnog broda Dino Čobo, dok je zapovjednik ovog kontingenta bio kapetan korvete Josip Župa.

Zahvaljujući pripadnicima na uspješno provedenim zadaćama, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli je istaknuo:

- Uspješno izvršenje ove zadaće još jedan je dokaz vjerodostojnosti naših snaga i izravan je doprinos kolektivnoj obrani globalne sigurnosti. Opravdali ste ukazano povjerenje i predstavili Hrvatsku ratnu mornaricu, naše Oružane snage i domovinu u najboljem svjetlu.

Obrativši se pripadnicima kontingenta zapovjednik 7. HRVCON-a kapetan korvete Josip Župa istaknuo je:

- Ova aktivnost većini je poznata od prije, obzirom da su u istoj misiji već sudjelovali. No, zahvaljujući vašoj profesionalnosti i pristupu u realizaciji zadaća, pokazali ste da vrlo dobro znate da ni u jednom trenutku ne smije biti opuštanja. Marljivim radom, znanjem i iskustvom postigli ste i ovoga puta izvanredne rezultate. Zahvaljujem vam svima. Bila mi je čast zapovijedati ovako homogenom skupinom profesionalaca kojima ni jedna zadaća nije bila preteška.

Pripadnici 7. HRVCON-a upućeni su u područje operacije 11. ožujka, u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru. U pratnji broda HRM-a, raketne topovnjače RTOP-42 koja je u operaciji “Sea Guardian” bila u ulozi zapovjednog broda taktičke skupine, bio je i brod albanske Ratne mornarice LISSUS (P130).

U prilog doprinosu pomorskoj situacijskoj informiranosti, a u cilju odvraćanja potencijalnih prijetnji, operacija “Sea Guardian” pokrenuta je u studenom 2016. kao sljednica operacije „Active Endeavour“. Riječ je o pomorskoj sigurnosnoj operaciji NATO-a koja nije obuhvaćena člankom 5, a čiji je cilj suradnja s partnerima u odvraćanju i borbi protiv terorizma te jačanju izgradnje kapaciteta, interoperabilnosti i promicanja uzajamnih interesa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.