2 min. čitanja

FOTO Prestižni splitski festival 'Taste the Mediterranean' okupio više od 40 chefova mediteranske kuhinje

FOTO Prestižni splitski festival 'Taste the Mediterranean' okupio više od 40 chefova mediteranske kuhinje
Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT - U novootvorenom splitskom hotelu Ambasador u srijedu je otvoreno 10. izdanje prestižnog festivala mediteranske kuhinje u Hrvatskoj Taste the Mediterranean (TTM), koji okuplja više od 40 vrhunskih stranih i hrvatskih chefova mediteranske kuhinje.

- Ove godine na festivalu sudjeluju chefovi iz deset zemalja, a građani će njihove kreacije moći kušati u 22 splitska restorana. U svakome od njih strani kuhari će pripremati večere - rekla je na otvaranju direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson.

Uz večere u najboljim splitskim restoranima, tijekom festivala uz ostalo će se održavati španjolski dani, radionice "Hranom protiv bolesti" i "Začini i mirisi", natjecanja mladih kuharskih pripravnika, vinske degustacije i izlet na Brač gdje će sudionici, gosti i novinari moći pratiti masterclass.

Festival će trajati do 9. listopada.

Gradonačelnik Ivica Puljak kaže da je festival lijepa stvar za građane jer je postao tradicija, a ujedno je i otvaranje mjeseca gastronomije kroz koji se Split želi pozicionirati kao centar gastronomije.

Zahvalio je organizatorima "što su deset godina razvijali festival i svake ga godine činili boljim, što pokazuje koliko je Splitu važan turizam, ali i gastronomija". Pozvao je sugrađane da sudjeluju u festivalu i mjesecu gastronomije i tako osjete kako se važan dio turističke industrije i gastronomije razvija u Splitu.

- Predvidjeli smo i edukaciju koju će održavati chefovi. Svi su oduševljeni Splitom i dalmatinska im je hrana bila otkriće što znači da moramo i dalje raditi na promociji da bi ljudi to znali - kazala je Badurina Danielsson.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina je rekao da zahvaljujući takvim manifestacijama koje su jedinstvene i imaju značajan odjek na emitivnim tržištima, brendiramo i pozicioniramo Split, Dalmaciju i Hrvatsku kao cjelogodišnju turističku destinaciju, ali i kao destinaciju koja je prepoznata u enogastronomiji.

- Taj turistički proizvod, odnosno posebni oblik turizma rezultira jako pozitivnim učincima lokalnog gospodarstva i ekonomije, a time postižemo da turizam nije sam po sebi dovoljan nego na sebe vuče poljoprivredu, proizvodnju, preradu i ostalo. Zahvaljujući ovakvim događanjima upravo to radimo - izjavio je Glavina.

Dodao je da je enogastronomija prepoznata kao jedan od deset ključnih turističkih proizvoda i u novoj strategiji razvoja održivog turizma, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.