5 min. čitanja

FOTO: PONIKVE Zaroni u čarobnu šumu

FOTO: PONIKVE Zaroni u čarobnu šumu
Foto: TZ Bakar

PONIKVE  – Ponikve su mjesto u bakarskom zaleđu u kojem možete vidjeti  jedinstveni krški fenomen pod nazivom „sad ga ima, sad ga nema jezero“, koji je prilično rijedak ne samo u Hrvatskoj nego i daleko šire.  Naime, za vrijeme iznimno kišnih razdoblja, slivne i podzemne vode od krške doline stvaraju jezero i tako Ponikve u samo nekoliko sati postaju mjesto uz jezero. Taj fenomen kratkog je vijeka jer vodu jezera već prva bura vraća u podzemne tokove bakarskih izvora. Tema koja sigurno zaslužuje biti dio Priča iz Hrvatske…

Edukativna staza Ponikve

Želeći stvoriti cjelogodišnji turistički sadržaj koji će cijele godine privlačiti kako lokalno stanovništvo tako i turiste, Turistička zajednica Grada Bakra u suradnji s Gradom Bakrom osmislila je i realizirala projekt pod nazivom Edukativna staza Ponikve koji su financirali Grad Bakar, Primorsko-goranska županija i TZ Grada Bakra. Samo 9 km od Bakra kriju se Ponikve, pravo čudo prirode i krški fenomen jezera koje nastaje i nestaje, a koji je sad moguće pobliže upoznati zahvaljujući Edukativnoj stazi.

Na dužini od 8,5 km postavljeno je 6 info ploča koje posjetiteljima prezentiraju svu raznolikost Ponikava. Naime, na ovom području se može naći više od 600 biljnih vrsta uključujući i jedan endem, u njemu obitavaju velike zvijeri poput medvjeda, risa i vuka, a objašnjen je i fascinantni krški fenomen u kojem podzemne vode poplavljuju Ponikve i stvaraju jezero odnosno podvodni šumski svijet u kojem je moguće roniti!

Foto: TZ Bakar

Kao i svugdje u Primorju i ovdje su prisutni tragovi prošlosti u obliku ostataka liburnske gradine smještene na uzvisini do koje vodi edukativna staza i s koje puca nezaboravan pogled. Kako posjetiteljima Ponikava ne bi promakle karakteristične posebnosti za ovo područje postavljene su i male ploče koje objašnjavaju što su primjerice počivalo, suhozid, škalnica ili lokvine. Cijelom svojom dužinom staza podrazumijeva oko 3 sata laganog hoda u primjerenoj obući, no uspon do gradine koja se nalazi na 350 m iznad ponikvarske doline je nešto zahtjevniji.

Edukativna staza ima dva smjera odnosno dvije početne točke, iz smjera Kukuljanova ili iz naselja Ponikve. U sklopu projekta otisnut je i letak s kartom koji se može pronaći u uredu TZ Grada Bakra, a detaljne informacije o raznolikosti Ponikava nalaze se i na web stranicama TZ Grada Bakra.

Foto: TZ Bakar

– Da bi Ponikve predstavili u najboljem svjetlu, pobrinuli su se stručnjaci sa svojih područja pa ovim putem najljepše zahvaljujemo na suradnji našem svestranom Bori Štrbcu te Ranku Starcu, Marku Randiću, Čedomir Bencu, Silviji Jacić, Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu, ali i Dragutinu Hircu koji je Ponikve opisao u svojoj glasovitoj knjizi Hrvatsko Primorje. Želja Turističke zajednice Grada Bakra je da Ponikve budu omiljena izletnička destinacija Kvarnera u kojoj je moguće provesti vrijeme u prirodi, na svježem zraku, u druženju s obitelji i prijateljima ili pak uživanju u pogledu na jezero, ronjenju u njemu i vožnjom čamcima po njegovoj površini. Također, namjera je da Ponikve postanu primjer očuvane prirodne baštine koju s ponosom pokazujemo gostima iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta te turistički sadržaj koji svojom posebnošću nadopunjuje sve bogatiju turističku ponudu Grada Bakra – rekla nam je direktorica Turističke zajednica Bakar, Sonja Jelušić Marić, mag.oec.

Foto: TZ Bakar

Detaljnije o stazi:

Cijelom svojom dužinom staza podrazumijeva oko 3 sata laganog hoda u primjerenoj obući, no uspon do gradine koja se nalazi na 350 m iznad ponikvarske doline je nešto zahtjevniji. Edukativna staza ima dva smjera odnosno dvije početne točke, iz smjera Kukuljanova ili iz naselja Ponikve. U sklopu projekta otisnut je i letak s kartom koji se može pronaći u uredu TZ Grada Bakra.

Foto: TZ Bakar

Ponikve – Forest Dive

Ovo je projekt selektivnog turizma Turističke zajednice Grada Bakra kojem je cilj valorizacija i promocija prirodne baštine bakarskog zaleđa te aktivnog turizma na tom području.

Projekt se temelji na jedinstvenoj mogućnosti ronjenja kroz podvodni šumski svijet krškog jezera Ponikve. Samo jezero kao i bioraznolikost te povijesna važnost ponikvarske doline predstavlja osobitost bakarske turističke ponude valoriziranu kroz Edukativnu šetnicu Ponikve koja bi projektom PONIKVE – Forest Dive dobila kvalitetnu nadogradnju.

Projekt PONIKVE – Forest Dive u suradnji sa DIVE IN zamišljen je je kao medijski atraktivno natjecanje domaćih i stranih ronioca koji u potrazi za podvodnim blagom upoznaju svu posebnost i ljepotu ovog krškog fenomena. Pritom, u mogućnosti su snimiti i spektakularne fotografije potopljenog šumskog svijeta (stabala, puteljaka, lovačkih čeka) koje se poslije mogu koristiti u promocijske svrhe.

Foto: TZ Bakar

Ciljana skupina su svi ljubitelji ronjenja u zemlji i inozemstvu, njihova publika te ljubitelji prirode i aktivnog turizma općenito. Inventivnost natjecanja Ponikve – Forest Dive vidljivo bi izdvojila Bakar na turističkom tržištu jer se niti jedna turistička destinacija u okruženju, pa i u Hrvatskoj ne može pohvaliti takvim turističkim sadržajem. Ujedno, ovakav sadržaj zbog svoje medijske atraktivnosti pruža odličnu priliku za promociju Bakra kao destinacije strateški okrenute prema razvoju turizma temeljenog na prirodnoj i povijesnoj baštini.

Također, zbog svoje jedinstvenosti natjecanja Ponikve – Forest Dive ima potencijal privlačenja velike pažnje sponzora koji se žele vezati uz projekte okrenute očuvanju prirodne baštine i okoliša te promicanju boravka u prirodi odnosno aktivnog turizma.

A prije nego poplavi, ovo je naizgled sasvim obična šuma – Foto: TZ Bakar

Manifestacija je bila planirana za ožujak, međutim zbog epidemije koronavirusa odgođenja je za jesenski termin.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO: ZARON USRED ŠUME Fenomen jezera “Ponikve” koje nastaje i nestaje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.