2 min. čitanja

FOTO: Pogledajte jedinstven križni put na dnu mora

FOTO: Pogledajte jedinstven križni put na dnu mora
Photo: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor

MARINA/TROGIR – U maloj uvali Jelinak koja pripada općini Marina, oko dvije milje od trogirske ACI marine nalazi se jedinstveni „Križni put pod morem“. Na dubini od četiri do osam metara postavljena su 52 kipa raspoređena na 14 postaja Križnog puta.

Podsjetimo, projekt „Križni put pod morem“ (Via crucis, Underwater museum) osmislili su Joško Kandija, vlasnik škole ronjenja Blue Nautica iz Trogira i i Valentino Valent, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje, a u kolovozu 2017. godine pod visokim pokroviteljstvom Sabora postavljen je na ovoj lokaciji.

Sada su, kaže nam autor portala Gorgonija i ovih prekrasnih fotografija Luka Kolovrat, figure obrasle morskim organizmima baš dobile i onu morsku patinu, pa je roniti uz njih, pravo podmorsko iskustvo.

– Pored svake postaje nalazi se i kamena ploča s rednim brojem i tekstom na engleskom jeziku. Na dubini od deset metara nalazi se impozantan kip Isusa Krista veličine osam metara koji simbolizira Uskrsnuće. S obzirom na malu dubinu, lokacija je pogodna za sve ronitelje, od onih na dah do svih scuba kategorija. Umjetnost prepoznaje mnogobrojne i razne oblike predstavljanja Križnog puta, bilo kroz slike, skulpture, ali nikada do sada nije realizirano nešto slično – nikada do sada nije napravljen Križni put pod morem. Same skulpture izrađene su od ekološkog betona, u prirodnoj ljudskoj veličini. Posebna je zanimljivost i to da je svaki kip unikat, rađen ručno, bez kalupa. Za posjet lokaciji dobro je odabrati dan bez južine zbog bolje vidljivosti. S obzirom da je uvala otvorena prema jugu, a na dnu je fini pijesak, jugo poprilično zamuti lokaciju – kaže Kolovrat.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.