4 min. čitanja

FOTO Plenković na svečanom otvorenju konferencije ''3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"

FOTO Plenković na svečanom otvorenju konferencije ''3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"
Foto: Vlada RH 

PULA - Predsjednik Vlade pozvao je poljoprivrednike, na svečanom otvorenju 3. Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Puli, da nastave sa svojim vrijednim i nezamjenjivim radom kako bi iskoristili sve svoje potencijale, razvijali proizvodnju i povećavali izvoz jer je hrana i prehrambena sigurnost u krizi važnija nego ikada.

Dodao je da su ovakvi dani prigoda da i cijela hrvatska javnost u  poseban fokus stavi poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo. Podsjetio je da je godinu obilježila dvostruka kriza, energetska i prehrambena, koje ju uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Dodao je da je hrvatska poljoprivreda, unatoč izazovima uzrokovanim ekstremnim vremenskim prilikama i elementarnim nepogodama pokazala otpornost i izdržljivost o čemu najbolje govore podaci za prošlu godinu u kojoj smo imali rast poljoprivredne proizvodnje za 13,3 posto i rast neto dodane vrijednosti na 35,7 posto.

Obećao je nastavak ulaganja u poljoprivredu, koja je strateška grana našeg gospodarstva te zalog budućnosti u pogledu dostupnosti i sigurnosti hrane te održivosti prehrambenog sustava.

Naveo je tri glavne sastavnice poljoprivredne politike. Prvo je država, kao o oslonac poljoprivrednom sektoru pred izazovima današnjice, zatim jačanje održivosti sektora i rast naše prehrambene samodostatnosti te, u konačnici, ostvarenje zajedničkih ciljeva nacionalnim mjerama, ali i preko europske poljoprivredne politike.

Osvrnuo se na energetsku krizu i nove geopolitičke okolnosti

Naveo je političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj i društvenu koheziju kao tri temeljna vladina cilja u ovom političkom trenutku.

Spomenuo je intervencionističke mjere koje je, radi ublažavanja posljedica pandemije i energetske krize, Vlada poduzimala u protekle dvije godine.

Podsjetio je da su ove godine donesena dva paketa mjera vrijedna 26 milijardi kuna, koja su uključivala i mjere za ratare, stočare i ribare te ostale dionike koji se bave proizvodnjom i preradom hrane.

- Naš jesenski paket za poljoprivredu je težak oko pola milijarde kuna, i to kroz potpore, zamrzavanje cijena i povećanje količine plavog dizela, i kroz ograničenje cijene struje i plina - kazao je, napomenuvši da je u ovom trenutku dizel jeftiniji za oko dvije kune nego bi bio da se slobodno formira na tržištu, a plavi dizel je još jeftiniji.

- Hrvatsko selo ključno je za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane iz domaćeg uzgoja radi veće prehrambene samodostatnosti zemlje, ali i radi povećanja našeg izvoza - poručio je Plenković, istaknuvši da je Hrvatska u Europskoj uniji prepoznata po kvaliteti proizvoda i po velikom broju zaštićenih lokalnih proizvoda.

- Imamo čak 35 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti na razini Europske unije, što nas kao najmlađu zemlju članicu svrstava na visoko sedmo mjesto u Europskoj uniji - naglasio je.

Plenković je poručio da je od početka mandata isplaćeno 35 milijardi kuna potpora poljoprivrednicima i ribarima, kako bi oni lakše pridonijeli ostvarenju cilja prehrambene proizvodnje.

Osvrnuo se i na očuvanje okoliša u kojem se hrana proizvodi, što je preduvjet za održivost poljoprivredne proizvodnje.

Poručio je da je u ovom trenutku na razini države u tijeku izgradnja 17 sustava navodnjavanja kojima će se omogućiti navodnjavanje na 7 tisuća hektara poljoprivredne površine, dodavši da će se o temi klimatskih promjena, koje najviše pogađaju upravo poljoprivredni sektor, razgovarati i na skorašnjoj konferenciji u Egiptu.

Govoreći o europskoj poljoprivrednoj politici, Plenković je kazao da su, dugoročno gledano, nužna dodatna ulaganja i strukturne mjere koje će povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrede.

Podsjetio je kako je ove godine donesena strategija poljoprivrede do 2030. kojom se želi ostvariti nekoliko ciljeva - smanjenje uporabe pesticida za 25 posto, povećanja udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za 15 posto kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima, navodnjavanje dodatnih 25.000 hektara poljoprivrednih površina i povećanja za 40 posto udjela stanovništva u ruralnim područjima koje ima pristup temeljnoj infrastrukturi.

Što se tiče narednog razdoblja, Plenković je najavio da će se posvetiti jačanju položaja manjih i srednjih poljoprivrednika te razvoju osjetljivih poljoprivrednih sektora, a to znači da nam je važna generacijska obnova koja je ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede i hrvatskog sela.

Na kraju je čestitao dobitnicima 18 novih ugovora ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna, naglasivši da će prisutni stručnjaci i Ministarstvo poljoprivrede dobiti korisne informacije za još prilagođenije mjere i stratešku politiku razvoja hrvatske poljoprivrede.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.