3 min. čitanja

FOTO Ovako Vruja izgleda danas: "Nikad neće vratiti stari sjaj"

FOTO Ovako Vruja izgleda danas: "Nikad neće vratiti stari sjaj"
Foto: Čitatelj

Gotovo tri mjeseca je prošlo od početka rušenja ilegalno sagrađenih objekata u simbolu devastacije Jadrana, uvali Vruja između Makarske i Omiša. Kakva je tamo situacija danas?

Dvadeset i jednu godinu nakon početka bespravne gradnje i dvije godine nakon što je bespravnom graditelju Stipi Latkoviću ukinuta koncesija na korištenje pomorskog dobra na lokaciji uvale Vruja, bageri su 2. lipnja, praćeni glazbom u organizaciji aktivista, započeli s rušenjem sedam objekata u ovoj uvali.

Započelo se rušenjem ceste i potpornih zidova u duljini od dva kilometra od Jadranske magistrale do malog hotela s četiri apartmana i nekoliko soba.

Nakon toga prema planu je bilo rušenje hotela i malog uzgajališta jastoga, vinskog podruma, bazena i betonskog lukobrana koji je poremetio prirodno strujanje mora u uvali koja je, do dolaska Latkovića, inače jednog od donatora izborne kampanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, bila jedan od bisera Jadrana.

Iako se pisalo da je proces uklanjanja bespravno izgrađenih objekata u Vruji ubrzan koliko god je to bilo moguće, a vlasniku objekata su određene kazne više od 370 tisuća eura, kojih je dio plaćen, bageri su na terenu i danas.

Naravno, prema nalogu glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, uvala bi se morala vratiti u prvobitno stanje, no takvo što teško je i gotovo nemoguće postići. Ono što se može u ovakvim situacijama jest kompletno porušiti ilegalno sagrađeno, te do temelja počistiti teren, a otpad odvesti na deponij.  

- Ne znam tko izvodi radove ali ovo je žalosno i sliči na  deponij. Možda čekaju jugo da očisti. Nažalost, stari mul koji je nekad bio su također srušili. Dakle, srušili jesu novi ali i stari mali mul. Sipaju sve u more, pa puste jugu da očisti. Jugo je naime odnijelo dobar dio ovog deponija. Nažalost, Vruja više nije vruja, kakva je nekad prije bila - zaključuje čitatelj koji šalje najnovije snimke, prisjećajući se kako je ovaj prekrasan dio obale izgledao prije nego li je trajno devastiran.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VRUJA Počelo rušenje simbola bahatosti i bezobrazluka
Danas je počelo rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja kod Makarske, koje je izgradio poduzetnik Stipe Latković. Uklanjaju se armirano betonski zidovi koje je Latković izgradio, bespravne dogradnje starih postojećih objekata, izgrađena cesta kojom se moglo uvali pristupiti automo…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.