3 min. čitanja

FOTO Održana zajednička obuka pripadnika specijalnih snaga i Specijalne policije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske

FOTO Održana zajednička obuka pripadnika specijalnih snaga i Specijalne policije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske
Foto: MUP

Na području Splita i Udbine tijekom ožujka i travnja ove godine održana je zajednička obuka pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga Oružanih snaga RH i Specijalne policije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske MUP-a.

Cilj zajedničke obuke je razmjena iskustava i znanja te povećanje interoperabilnosti kroz zajedničko uvježbavanje pojedinačnih i timskih zadaća, do integracije sposobnosti u namjenski organiziranu postrojbu specijalnih snaga.

U vrijeme velikih sigurnosnih izazova, kako na svjetskoj tako i na nacionalnoj razini, od velike je važnosti postići visoki stupanj interoperabilnosti svih sigurnosnih sustava Republike Hrvatske, a naročito postrojbi za specijalne namjene.

Suradnja je zamišljena tako da se postupno diže intenzitet i kompleksnost uvježbavanja. Zajednički se uvježbavaju u korištenje taktika i procedura urbanog ratovanja i ratovanja u bliskim prostorima (CQB), te situacijska bojeva gađanju koja podupiru taktike i procedure CQB-a, a sve u svrhu dostizanja visokog stupnja interoperabilnosti i kooperativnosti između pripadnika specijalnih snaga dvaju ministarstava.

Kako se radi o pomorskoj grupi specijalnih snaga MORH-a i specijalnoj jedinici MUP-a koja se nalazi u obalnom području, zadnji tjedan suradnje bio je posvećen planiranju, pripremi i provedbi specijalnih pomorskih operacija s ciljem postizanja što većeg stupnja obučenosti kako bi se omogućila veća sigurnost pomorskog prometa i zaštita suvereniteta kako na moru tako i u priobalnom području.

Vrhunac planiranja i provedbe pomorskih specijalnih operacija prikazan je provedbom operacije nasilnog zauzimanja broda (VBSS) uporabom brzih brodica RHIB. Tom prilikom, pripadnici specijalnih postrojbi dvaju ministarstava demonstrirali su sukus ove suradnje uporabom i korištenjem taktika, tehnika i procedura CQB-a u izazovnim uvjetima koje pružaju pomorske specijalne operacije.

Suradnja je provedena na vrlo visokoj profesionalnoj razini, a svi uključeni pripadnici specijalnih postrojbi pokazali su zašto pripadaju elitnim postrojbama. Profesionalnost, motiviranost, znanje, obučenost i nadasve domoljublje glavne su karakteristike svih pripadnika specijalnih postrojbi, a ova suradnja samo je to potvrdila, i pokazala da su sve hrvatske specijalne postrojbe vrhunski obučene i motivirane za provedbu svih zadaća u svrhu zaštite suvereniteta Republike Hrvatske i sigurnosti njenih građana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.