2 min. čitanja

FOTO Neobična magla okružila Korčulu

FOTO Neobična magla okružila Korčulu
Foto: Denis Kaštelan

U Dalmaciji je jutros bila izražena temperaturna inverzija, odnosno pojave kada su viši predjeli topliji od onih nižih, što je dovelo do fotogenične, a i ne tako česte meteorološke pojave. Strujanjem toplog i vlažnog zraka iznad hladne podloge može nastati magla, koja se u meteorologiji naziva advekcijskom.

Topao i vlažan zrak koji struji iznad i dalje hladne morske površine u proljeće, hladi se u dodirom s njom, a ako se ohladi ispod temperature rosišta, dolazi do kondenzacije i pojave magle.

Foto: Denis Kaštelan

No ni to nije dovoljno da magla obavije naše otoke, pa i gradove. Ako strujanje toplog zraka osjećamo u obliku jakog vjetra (najčešće jugo), magla će se teško formirati i vjerojatnije će se uzdignuti u nisku slojevitu naoblaku, koja će se nadviti po okolnim brdima i planinama.

Povoljni uvjeti za advekcijsku maglu uključuju tišinu ili slab vjetar, eventualno do umjeren. Tada najčešće primijetimo najprije banak magle daleko nad otvorenim morem, koji se postupno približava, zatim zahvati otoke, a na kraju i obalno područje.

Ako vjetar u međuvremenu pojača, magla se uzdigne u nisku i slojevitu naoblaku. Tko je više puta pomnije promatrao ovakvu maglu, ponekad je mogao primijetiti kako se magla krajem dana počne razbijati duž obale, a zatim udaljavati prema moru okomito od obale. To se događa zato što se krajem dana, prilikom hlađenja kopna, mijenja dnevna cirkulacija zraka, zbog čega počinje puhati vrlo slab burin.

Foto: Denis Kaštelan

Razlika u temperaturi zraka pogodovala je ovoj pojavi diljem Dalmacije, a kako je to izgledalo na Korčuli, pokazuju fotografije koje je snimio Denis Kaštelan.

– Neobična pojava magle kroz kanal između Pelješca i Korčule. Zadnji put sam tako nešto vidio u Australiji zbog velikih razlika u temperaturi mora i zraka – kazuje nam naš suradnik.

Više o advekcijskoj magli možete pročitati niže u članku Daniela Pavlinovića.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: ADVEKCIJSKA MAGLA – Evo kako nastaje ovaj fotogeničan fenomen!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.