2 min. čitanja

FOTO Nakon pola stoljeća zapuštenosti, obnovljen svjetionik Daksa kod Dubrovnika!

FOTO Nakon pola stoljeća zapuštenosti, obnovljen svjetionik Daksa kod Dubrovnika!
Foto: Plovput

DAKSA/DUBROVNIK - Svjetionik Daksa na istoimenom otoku koji se nalazi na samom ulasku u dubrovačku luku Gruž, napokon je u potpunosti obnovljen. Zgrada svjetionika izgrađena je 1872. godine i kontinuirano je služila svojoj svrsi čitavo jedno stoljeće, kad je napuštena i sljedećih 50-ak godina u potpunosti devastirana.

- Radovi obnove svjetionika „Otočić Daksa“ uspješno su privedeni kraju, a svečano otvaranje svjetionika uslijedit će u narednih nekoliko mjeseci - kazao je za Morski HR rukovoditelj Sektora sigurnosti plovidbe u Plovputu Split, Ivan Karin.

[ZAVRŠENA OBNOVA SVJETIONIKA „OTOČIĆ DAKSA“] Radovi obnove svjetionika „Otočić Daksa“ uspješno su privedeni kraju, a...

Posted by Plovput Split on Thursday, August 25, 2022

Pretvorit će se u muzej svjetioničarstva

- Svjetionik „Daksa“, kao i većina drugih svjetionika predstavlja kulturno dobro, pa se njihova obnova izvodi striktnim zadržavanjem tlocrtnih i visinskih gabarita svjetioničarske zgrade, poštujući obilježja gradnje i oblikovanja. Nakon obnove u ovom svjetioniku predviđeno je uređenje izložbenog prostora u kojem bi se, među ostalim, prezentirao izgled svjetionika kroz povijest, kao i život svjetioničara na istočnoj obali Jadrana - kazao nam je Karin.

Daksa je najmanji otočić iz skupine dubrovačkih Elafita. Površine je 5 ha, najviša točka je 24 metra, a svjetionik se nalazi na sjeverozapadnom rtu otoka. Stoljećima je bio okupljalište religioznih ljudi i redovnika iz cijele Europe koji su boravili u samostanu na Daksi, što ga je dao sagraditi Sabo Getaldić 1281. godine. Mir i tišina su odgovarali franjevcima koji su tu živjeli do dolaska Napoleonove vojske 1806. godine. Danas su od ovog samostana ostale samo ruševine. Uz samostan se nalazila crkvica Svetog Sabina, četverokatna kula koja je služila kao utvrda i zvonik.

Daksa je, nažalost, poznata i po tragediji u kojoj je nakon oslobođenja Dubrovnika od strane partizanskih postrojbi u listopadu 1944. od strane nepoznatih počinitelja pogubljeno 45 građana Dubrovnika.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

UKLETI OTOK ISPRED DUBROVNIKA – Raj kojeg nitko ne želi | | Morski HR
Gotovo pet godina privatni vlasnici žele prodati mali otok ispred Dubrovnika. Uzalud, jer tamo nitko ne želi živjeti! Razlog? Njegova prošlost i danas stvara nelagodu, zbog čega mnogi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.