3 min. čitanja

FOTO: IZLOŽBA O OTETOM JEDRENJAKU Hrvatski školski brod Jadran - Matična luka Split 1933.- 2023.

FOTO: IZLOŽBA O OTETOM JEDRENJAKU Hrvatski školski brod Jadran - Matična luka Split 1933.- 2023.
Foto: HPMS Split

DUBROVNIK - Grad Dubrovnik, Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata povodom Dana dubrovačkih branitelja upriličiti će otvorenje izložbe pod nazivom: „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“ koje će se održati 6. prosinca 2023. godine (srijeda) s početkom u 14 sati u atriju Palače Sponza.

Izložbom se obilježava  90 godina od uplovljavanja jedrenjaka „Jadran“ u splitsku luku. Izložba koju je pratio okrugli stol na temu povratka š/b „Jadran“ u Hrvatsku upriličena je u rujnu u Domu Hrvatske vojske u Lori u Splitu te u studenom u Hrvatskom saboru u Zagrebu.

Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen na inicijativu „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od  najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti.  Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1990. godine kada je odveden na remont u Tivat više se nije vratio u Hrvatsku. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske u povratku š/b “Jadran“ u njegovu matičnu luku - Split.

Izložba donosi fotografije jedrenjaka „Jadran“ iz 1930-ih godina, od početka gradnje u Hamburgu preko prve plovidbe i dočeka u Splitu 1933. godine do putovanja svijetom zaključno s 1939. godinom. Izložba u Dubrovniku dodatno je obogaćena fotografijama snimljenim prigodom isplovljavanja iz luke Gruž 1938. godine. Na izložbi se može vidjeti izvorno kormilarsko kolo sa „Jadrana“ iz fundusa Hrvatskog pomorskog muzeja Split te maketa u vlasništvu Grada Splita.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Prije 90 godina u splitskoj je luci izvršena primopredaja školskog broda Jadran
Na današnji dan, 1933. godine u splitskoj luci održana je svečana primopredaja školskog jedrenjaka “Jadran”. Ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu napisao je i nekoliko rečenica o Jadranu, a ljubaznošću ove ustanove, ekskluzivno Morski HR objavljuje i njegove mnogima do sad nepozn…
Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.
Izložbom i okruglim stolom obilježava se 90 godina od uplovljavanja hrvatskog školskog jedrenjaka „Jadran“ u Splitsku luku. Događaju će nazočiti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Ra…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.