2 min. čitanja

FOTO Iscrpljeni planinari na snijegom prekrivenom Mosoru

FOTO Iscrpljeni planinari na snijegom prekrivenom Mosoru
Foto: HGSS stanica Split

Proteklih nekoliko dana Mosor je prekriven snijegom te privlači mnoge izletnike svojom ljepotom koja iz podnožja djeluje zaista veličanstveno zbog bure koja je razbistrila sve vidike. No, mnogi zaboravljaju ili uopće ne razmišljaju da zima podrazumijeva snijeg, led i niske temperature, te pod obaveyno, zimsku opremu . navode iz HGSS stanice Split.

Tu lekciju naučilo je dvoje planinara koji su se ove sunčane subote uputili prema skloništu “Hrvoje Dujmić” koje se nalazi na teško pristupačnom visinskom području Jabukovca, na sjevernoj strani Mosora.

Uvjeti na Mosoru su takvi da se već kod planinarskog doma “Umberto Girometta” zadržao dubok snijeg, a nakon njega, na stazama prema višim nadmorskim visinama, snijeg je sve dublji, te na nekim predjelima doseže i do metra. Planinari su tako, putem prema skloništu upadali u sve dublje snježne nanose, te se vidno iscrpili nakon što su više sati prtili snijeg.

Oko 15:30, iscrpljeni i uplašeni, pozvali su dežurni broj splitske HGSS Stanice odakle su dobili upute što dalje.

Dobro je da su to napravili jer bi veći umor mogao donijeti neželjene posljedice. Poslali su svoju lokaciju – bili su nedaleko od Vickovog stupa. Usmjereni su prema Giromettinom domu, a prema njima su se uputila dva spašavatelja koji su ih presreli putem oko 17:45.

Iako opremljeni za noćenje u skloništu, planinari nisu imali ono najpotrebnije za ovakav izlet – dereze. Spašavatelji su im posudili svoje za lakši spust do doma jer se snježni prekrivač, obzirom da je puhala jaka bura i pala je noć, već pretvorio u led. Svi su sretno stigli do doma na Mosoru, gdje su planinari ostali na noćenju, na sigurnom i u toplom.

- Stoga, napomena svima, ne krećite na bilo kakav put bez adekvatne zimske opreme, provjere vremenske prognoze i informiranja o stanju na terenu - upozoravaju iz HGSS-a.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.