2 min. čitanja

FOTO Grad Umag najavio: "Gradimo najdulju šetnicu na Jadranu, dugu čak 40 km!"

FOTO Grad Umag najavio: "Gradimo najdulju šetnicu na Jadranu, dugu čak 40 km!"
Foto: Grad Umag

UMAG - U okviru projekta izgradnje Umaške šetnice-morske promenade, nakon višegodišnjih priprema koje su bile iznimno kompleksne radi zahtjevne konfiguracije obale, kao i zbog nelegalne gradnje i uzurpacije obale s kojom se naš grad Umag bori već desetak godina, konačno je počela izgradnja prvog dijela šetnice u duljini od 500 m na području Crvenog Vrha, poručuju iz Grada Umaga.

Naime, cijela trasa na području Crvenog Vrha planirana je u duljini od 3,5 km. Okončanje izgradnje prve faze od 500 m očekujemo do početka sljedeće godine, dok je izgradnja cijele trase planirana kroz 4-5 godina.

Na cijeloj trasi bit će implementirana javna rasvjeta, izgrađena odmorišta s klupama, stolovima, kao i stalcima za bicikle. Vrijednost investicije prvog dijela trase, koja se proteže od nove prometnice u Alberima pa sve do lučice kod hotela Kempinski, obzirom na terensku zahtjevnost obuhvata, iznosi 7 milijuna kuna. Radi se o građevinskoj dionici koja se u cijelosti nalazi na pomorskom dobru, a čija je izgradnja zahtjevna kako tehnički, tako i financijski.

Pola stoljeća nelegalne uzurpacije

- Nakon više od 50-tak godina nelegalne uzurpacije ovog dijela naše obale, a radi čega naši sugrađani nisu imali pristup, iznimno smo ponosi što pokrećemo investiciju koja će ubrzo dozvoliti svim našim Umažankama i Umažanima nesmetani prilaz moru te slobodno kretanje ovim dijelom obale, bez iznimke - naglasio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Investicija i sadržaj cijele Umaške promenade obuhvaća uređenje plaža i okoliša s pratećim objektima za rekreaciju, razonodu, sport te slobodno vrijeme građana i posjetitelja.

Po izgradnji cjelokupne trase Umaška šetnica će biti jedinstvena s duljinom većom od 40 km i najdulja šetnica na Jadranu, čime će osim atraktivnosti i motiva dolaska u naš grad imati i višeznačajni utjecaj na razvoj turizma, poduzetništva, sportskih aktivnosti i rekreacije građana.

Umaška će se promenada u konačnici, do 2030. godine, protezati od kampa „Park Umag“ pa do Crvenog Vrha, a kasnije i do susjednog Pirana.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.