3 min. čitanja

FOTO - GOTOV PROJEKT U MAKARSKOJ: "Ovako izgleda dohrana pera plaže prema pravilima struke", no struka se baš i ne slaže

FOTO - GOTOV PROJEKT U MAKARSKOJ: "Ovako izgleda dohrana pera plaže prema pravilima struke", no struka se baš i ne slaže
Foto: Makarska obala

MAKARSKA - Nakon bure koju je podigla objava o ponovnom nasipanju mora neprikladnim materijalom i smećem u Makarskoj, danas nam iz tog grada javljaju da je projekt gotov.  

- Materijal za učvršćivanje pera Rivijera su kameni blokovi za sanaciju i oblaganje pera od štemanog kamena, pravilnih linija i drobljeni/prosijani kamen za punjenje glave pera.

Gotov je projekt po svim pravilima struke. Nadam se da ćete doći na mjesto, da vam pokažemo i što smo zatekli od prethodnih nasipanja - kazao je za Morski HR Ante Bilić direktor makarskog gradskog poduzeća Makarska obala.

Kako izgleda dovršeno pero koje se, kako nas uvjerava, radilo upravo suprotno od svega dosadašnjeg na Makarskoj rivijeri, možemo se uvjeriti i sami na fotografijama.

Ipak, izvanredni profesor dr.sc.Željko Smolčić, koji predaje na Građevinskom fakultetu u Rijeci, kazao je za Makarsku danas da su stvari prilično jasne kad se pogledaju fotografije i video snimke.

– Na osnovu fotografija i videa nedvojbeno je da je na plaži u Makarskoj korišten kameni materijal s velikom količinom zemlje. Samo na osnovu fotografija, jer se radi o 2D prikazu, nemoguće je točno procijeniti količinu zemlje u materijalu, jedni točan način za određivanje masenog udjela pripadajućih frakcija u materijalu je laboratorijsko određivanje granulometrijskog sastava materijala. Zemlja i sitne čestice su sve čestice koje imaju promjer manji od 0,063mm - komentirao je prof. Smolčić.

Foto: Dnevna doza makarskog nereda / Facebook

Prema tumačenju MZOP pod pojmom nasipavanja morske obale u kontekstu uređenja i formiranja plaža podrazumijeva se nasipavanje plažnim materijalom područja koje je prethodno bilo neuređeno (promjena obalne crte), a za nasipavanje plaže smije se koristiti pijesak, šljunak ili sitni tucanik u svakom slučaju kameni materijal tog tipa bez sadržaja zemlje.

– Dakle, u Hrvatskoj ne postoji regulativa koja propisuje vrstu materijala za dohranu i nasipavanje plaža. Svjedoci smo učestalih pojava da se za dohranu i nasipavanje plaža koristi materijal koji u svom sastavu ima velike količine zemlje, ali i građevnog otpada - upozorava dalje.

Ključnu ulogu, kako ističe, ima Državni inspektorat Republike Hrvatske koji u principu ne reagira na prijave takvih slučajeva, i u principu “ne želi primijeniti tumačenje MZOP koji propisuje da se ni dohrana ni nasipavanje plaža ne mogu izvoditi materijalom koji u svom sastavu ima zemlju.

D.G.

FOTO/VIDEO NASIPAVANJE MORA U MAKARSKOJ Građani: “Ništa se nije promijenilo osim vlasti”, Gradonačelnik: “To ništa nije istina, evo o čemu se radi!”
Grad u Novu godinu je krenuo s još jednom devastacijom makarskih plaža, stoji na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda, koja je objavila video u kojem teška mehanizacija u more po tko zna koji put istovara kamenje, zemlju i neprikladan materijal, poput raznog otpada. Makarski gra…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.