5 min. čitanja

FOTO/VIDEO NASIPAVANJE MORA U MAKARSKOJ Građani: "Ništa se nije promijenilo osim vlasti", Gradonačelnik: "To ništa nije istina, evo o čemu se radi!"

FOTO/VIDEO NASIPAVANJE MORA U MAKARSKOJ Građani: "Ništa se nije promijenilo osim vlasti", Gradonačelnik: "To ništa nije istina, evo o čemu se radi!"
Foto: DDMN / Makarska obala / Grad Makarska

MAKARSKA - Grad u Novu godinu je krenuo s još jednom devastacijom makarskih plaža, stoji na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda, koja je objavila video u kojem teška mehanizacija u more po tko zna koji put istovara kamenje, zemlju i neprikladan materijal, poput raznog otpada. Makarski gradonačelnik je ljut, ali ne na ono što se vidi na videu, već na činjenicu da to netko objavljuje. Sve je nazvao lažima, te pojasnio da se eventualno radi o popravljanju pera, a ne nasipanju.  

O nastavku uništavanja obale i podmorja makarske rivijere, Dnevna doza makarskog nereda, između ostalog piše:

- Prve dane nove godine Grad Makarska je iskoristio kako bi po tko zna koji put bacao zemlju i građevinski otpad u more. Radovi na plaži između Hotela Rivijera i Biokovke odvijaju se već nekoliko dana. Nitko ne spori da bi se Makarske plaže koje nisu prirodne trebale održavati i nadohranjivati, ali adekvatnim materijalom. Ovo što vidimo je nasipanje, i to otpadom i zemljom iz građevinskog iskopa. Za nasipanje, odnosno širenje crte obalnog pojasa, o čemu je ovdje riječ, između ostalog potrebno je ishodovati građevinsku dozvolu koju Grad u ovom slučaju nema.

Dakle radi se o ilegalnim radovima na gradskoj plaži. Informaciju iz Grada, koliko nas košta ova devastacija nismo uspjeli dobiti, valjda jer nismo mediji u klasičnom smislu. Naravno da nismo registrirani medij, a novinari je zadnje što želimo biti. Građani smo koji žele znati kako se i na što troše naši novci - pišu administratori ove stranice uz objavljenu snimku.

Video: Dnevna doza Makarskog nereda

"Makarska promijenila vlast, ali ne i ponašanje - Otpadom nasipaju more!"

„Svaki račun na uvid građanima“ i „sporna nasipanja plaže pod krinkom razvoja grada“, tako su nekako zvučale parole u izbornoj kampanji. No bio na vlasti HDZ ili SDP, firme koje izvode radove su gotovo uvijek iste. Transparentnost i natječaji ne postoje, a javni novac baca se u vjetar, točnije u ovom slučaju, u mutno more.

Prema Zakonu o zaštiti okoliša za zahvat nasipavanja pomorskog dobra potrebno je provesti i Procjenu utjecaja zahvata na okoliš.Ukoliko se radi o "dohrani" plaže nije potrebno provesti navedene postupke no, bitno je razlikovati "dohranu" od "nasipavanja".

Dohrana plaže radi se u sklopu tehničkog održavanja postojećih nasutih plaža. Naime, za te potrebe u prvom redu se vadi iz mora materijal koji je tamo odnešen s postojeće plaže zbog djelovanja mora i vjetra, a tek nakon toga se plaža još eventualno dohranjuje PLAŽNIM materijalom koji se dobavlja iz drugih izvora. Naglašavamo plažnim materijalom. No to je tako samo u teoriji, u praksi imamo uništavanje podmorja otpadom i devastaciju kakvu vidimo u objavi. Obala je naš najvrjedniji resurs, te se prema njoj trebamo razumno i etično odnositi, no ovo čemu svjedočimo je sve suprotno tome. SDP-ova vlast trebala je donijeti Plana upravljanja gradskim plažama, te shodno tome vršiti uređenje i nadohradnu s isključivo kvalitetnim i adekvatnim materijalom.

No Grad Makarska nastavlja praksu nasipanja plaže građevinskim otpadom pod krinkom nadohrane. Iako je odlazak HDZ-a u oporbu izvanredna vijest za naš grad, a osam godina bez 'zločinačke' na Makarsku bi djelovalo blagotvorno. Teško je ne primjetiti da barem u ovom slučaju, promjenom vlasti nije došlo i do promjene modela upravljanja - stoji na stranici Dnevna doza makarskog nereda.

Makarski gradonačelnik se uvrijedio: "To jednostavno nije istina!"

Da podmorje makarske rivijere izgleda kao najrazrušeniji ukrajinski gradovi, slaže se i makarski gradonačelnik Zoran Paunović, no on tvrdi da on i njegova vlast za to nisu krivi.  

- Moj stav je od početka da se to ne radi, ali nije fer i neprofesionalno je od vas kao novinara da plasirate neistine i da kažete kako je Makarska promijenila vlast, ali ne i ponašanje.

Gradonačelniče, što ja onda to upravo gledam na videu i što jest prava istina? Zato vas i kontaktiramo.

- Ne znam ja što gledate, ta stranica Dnevna doza makarskog nereda, pogledajte tamo komentare koji jesu i trolove koji pišu.

Jeste li reagirali onda na ovaj najnoviji slučaj devastacije?

- To jednostavno nije istina. Činjenica je da je podmorje devastirano, ali to nisam napravio ja i ako ste novinar, onda ćete istražiti pravu istinu – kazao nam je vidno ljut gradonačelnik, nakon čega nas je ponovno kontaktirao u nešto mirnijem tonu i uputio na direktora Makarske obale Antu Bilića.  

- Želim samo da se piše istina. Sad sam se čuo s Bilićem i on će vam objasniti o čemu se zapravo radi - zaključio je Paunović.

Video: Makarska obala / Grad Makarska

Direktor Makarske obale: "To su stare snimke, imate krivi podatak!"

Zašto se more i dalje nasipa neprikladnim materijalom, stoga smo pitali i Bilića, koji nam je odgovorio:

- Nije točno. Ne nasipa se zapravo uopće, nego se samo pojačava postojeće pero, čiji se gabariti ne mijenjaju. Samo se mijenja manji kamen za veći, zato što je more odnijelo pero. Slike i videa koja su objavljena, neke su istinite, a neki su prije par godina, koji nemaju nikakve veze sa sadašnjom situacijom.

Foto: Makarska obala / Grad Makarska

Ja imam slike od jučer i evo vam ih šaljem. Izvođač mi je poslao slike i sve je uredno. Sve se radi po pravilima struke i u more ide samo čist kamen, ništa drugog - odgovara nam Bilić.

Foto: Makarska obala / Grad Makarska

No ja upravo gledam snimku gdje se u more ubacuje zemlja i građevinski otpad, od kud onda dva vrlo oprečna tumačenja?

- To nije sigurno novija slika, pogotovo od jučer, već od prethodnih godina i to je neka malicija i ne bi ulazio u to. Znači, imate potpuno krivi podatak. Inače ja sam pomorske struke, odnosno kapetan duge plovidbe i vjerujte, zadnji bi to radio moru.

Foto: Makarska obala / Grad Makarska

Što se onda s vlašću promijenilo u Makarskoj?  

- Pa mijenja se to da se ne nasipa više građevinski materijal u more. Idu samo prirodni materijali poput žala, ako se nadohranjuje plaža. Dakle, mi ne nasipamo! Izvadimo žalo iz mora, povučemo na kopno i prije sezone plaža se popravi. To je nadohranjivanje materijalom iz mora.

Vi možete napisati što god hoćete, meni je savjest čista, jer ja ću vam to sve demantirati. Ne da mi se ni komentirati naklapanja po društvenim mrežama onih koji čak ne pišu pod svojim imenom, već neprimjerenim pseudonimima. Mi radimo dobar posao, idemo na ekologiju i zeleno; pa prošle godine smo posadili 70 borova po plaži. Radimo red i rado ćemo to svakome, pa i vama, pokazati kad dođete u Makarsku - zaključio je Bilić.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.