2 min. čitanja

Dubrovnik objavio Program Feste svetog Vlaha, a blagdan će se slaviti i u Bruxellesu

Dubrovnik objavio Program Feste svetog Vlaha, a blagdan će se slaviti i u Bruxellesu
Foto: DNŽ

DUBROVNIK - Ovogodišnji Program Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika počinje u ponedjeljak 23. siječnja 2023., a završava u nedjelju 5. veljače proslavom svetog Vlaha na Gorici.

Kroz ova dva tjedna držat će se više od 40 različitih vjerskih i svjetovnih te prigodnih i tradicionalnih programa.

Program obuhvaća čitav niz kulturnih događanja, od predstavljanja knjiga i časopisa, izložbi, koncerata, predstava, predavanja i radionica, na temu svetoga Vlaha i njegove Feste.

Grad Dubrovnik obilježit će svoj Dan svečanom sjednicom Gradskog vijeća 2. veljače na Kandeloru, kada je i svečano otvaranje Feste, tradicionalno u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve. Središnje, svečano euharistijsko slavlje je na sam svečev blagdan u petak 3. veljače, s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

Festa završava u nedjelju, 5. veljače, a cjelokupni program može se pronaći na stranicama Grada Dubrovnika.

Proslava i u Bruxellesu

Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu, u suradnji s Dubrovačko– neretvanskom županijom i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, i ove godine organizira proslavu Feste svetog Vlaha u Bruxellesu.

Ovogodišnja proslava započet će u nedjelju, 5. veljače svetom misom u hrvatskoj katoličkoj misiji u Belgiji u 11:30 sati, dok je svečano otvaranje predviđeno ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule, u 15:30 sati.

Otvaranje Feste započinje čitanjem proglasa Feste ovogodišnjih festanjulki Lade Jurice i Ane Dileo te puštanjem golubica kao simbola slobode i mira. Nakon svečanog otvaranja, u kapelici katedrale, održat će se tradicionalni vjerski obred blagoslova grla-grličanje.

U sklopu Feste, u 18:00 sati, organizirana je i Večera od Kandelore u restoranu Maison d’Istrie. Uz bogatu ponudu, osmišljen je poseban jelovnik tradicionalnih dubrovačkih specijaliteta. Cijena posebnog jelovnika iznosi 30 EUR po osobi uz piće dobrodošlice. Sudjelovanje na večeri potrebno potvrditi na telefon: +32 483 01 50 51 ili e-mail: maticahrvatska.bxl@gmail.com, najkasnije do 3. veljače .

U ponedjeljak, 6. veljače održat će se predavanje akademkinje Nelle Lonze pod nazivom „750 godina Dubrovačkog statuta“ u Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji, s početkom u 19:00 sati. Dubrovački statut iz 1272. godine spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima i jedan je od najvažnijih pisanih simbola Dubrovnika. Svojim odredbama o funkcioniranju uprave i sudskim postupcima, o obitelji i nasljeđivanju, o zločinima i kaznama, o izazovima pomorstva i urbanom životu, idealan je vodič u rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture i živopisan izvor o svakodnevici jednog srednjovjekovnog sredozemnog grada.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.