1 min. čitanja

FOTO Češki ronilac na dah, u zaleđenom švicarskom jezeru zaronio na rekordnu dubinu

FOTO Češki ronilac na dah, u zaleđenom švicarskom jezeru zaronio na rekordnu dubinu
Foto: David Vencl / Facebook

David Vencl bavi se slobodnim ronjenjem i sportaš je koji uživa u ekstremnim sportovima. U utorak je uspješno izronio iz zaleđenog švicarskog jezera Sils nakon zarona na dubinu od 52,1 metara u roku od minute i 54 sekunde bez ronilačkog odijela, donodi Reuters.

Češki ronilac, inače četrdesetogodišnjak, 2021. godine je oborio Guinnessov svjetski rekord u slobodnom ronjenju ispod leda na češkome jezeru Lahost.

Tad je uspio zaroniti i prijeći udaljenost od 80,9 metara u vremenu od 1.35 minuta bez odijela ili plivačke kape. Na glavi je smio imati samo ronilačku masku.

Vencl je ovaj put zaronio kroz rupu u ledu, a pri izronu je izvukao naljepnicu s dubine veće od 50 metara kako bi dokazao da je ostvario podvig.

Ispljunuo je malo krvi, odmorio se samo minutu i potom otvorio bocu šampanjca. Liječnici su, nakon pregleda u lokalnoj bolnici potvrdili da nije riječ ni o čemu ozbiljnome.  

Za ovaj zaron, u jezeru temperature između 1 i 4 Celzijeva stupnja trebala mu je minuta i 54 sekunde, rekao je njegov promotor Pavel Kalous, dodavši da je to nešto sporije od očekivanog.

- Uživao je, ali priznaje da je bio malo nervozniji nego inače i imao je nekih problema s disanjem - rekao je Reutersu Kalous.

- Nema mu ništa teško biti u hladnoj vodi... Nedostatak kisika je nešto normalno za njega. Ali to je bilo potpuno drugačije jer je stvarno teško raditi s pritiskom u ušima u hladnoj vodi - dodao je, prenosi CNN.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.