2 min. čitanja

FISH CLASH Ribe Jadrana imaju karte

FISH CLASH Ribe Jadrana imaju karte
Foto: Promo

Jadransko more dom je 400 ribljih vrsta i podvrsta, a većina nas zna ih nabrojati tek nekolicinu. Sada imate  priliku naučiti više o njima. Zahvaljujući entuzijazmu sedam prijatelja, ribe Jadrana dobile su igru kartama  koja igračice i igrače pretvara u vrsne poznavatelje Jadranskog podmorja.

Sve je počelo kao dječja želja,  pojašnjava Matija Popović, jedan od autora igre „Fish Clash“:

- Moji sinovi su veliki ljubitelji prirode, stalno donose kukce doma, a stariji sin Vid obožava i karte, pa je  predložio ovu igru! Kad sam to rekao prijateljima, brzo smo se bacili na posao. U procesu stvaranja prvo  smo kreirali prototip – doslovno smo sami izrezivali prvih 30 primjeraka karata i poklonili ih svojim klincima  za Božić. Kad smo vidjeli oduševljenje odlučili smo se baciti u ovu avanturu.

Svi sudionici avanture su zaposleni, pa je ostvarenje ideje trebalo uložiti puno slobodnog vremena, a  ključna je bila pomoć prijatelja biologa dr. sc. Mateja Falera.

- Riblji fond Jadranskog mora raspolaže  ozbiljnim bogatstvom, a ribe koje će ući u špil odabrao sam vodeći se temom očuvanja ribljeg fonda, jer je čak 25 % vrsta ugroženo - zbog čega smo u igru uvrstili i posebne kategorije.“

Odabrane ribe valjalo je ilustrirati, a u tome je svoje prste imao dizajner Ivan Marečić, također prijatelj.  Karte su u potpunosti hrvatski proizvod, od ideje, preko dizajna do tiska.

- Svatko od nas ima različita iskustva i vještine i savršeno smo se nadopunjavali i uživali u procesu stvaranja  igre. Za nas je najveći uspjeh to što je igra unatoč našim privatnim i poslovnim obvezama uopće ugledala  svjetlo dana i što smo se u procesu stvaranja družili, dobro zabavljali i uključili cijele obitelji. Pozitivne  reakcije naših prijatelja, klinaca i partnera ono su čemu smo se samo mogli nadati - kaže jedan od autora  igre, Ivan Franić.

Ljubav prema moru koju potvrđuju zajedničkim ljetovanjima, ronjenjem i aktivnim odmorom s obiteljima  dovela ih je do igre uz pomoć koje su uspjeli naći efikasno rješenje za zadržavanje dječje pažnje daleko od  ekrana, a uz to zajedno s njima – nešto lijepo naučiti.

O IGRI:

Edukativna igra „Fish Clash“ sastavljena je od 36 karata, a svaka predstavlja jednu riblju vrstu iz Jadranskog mora.  Svaka karta sadrži podatke o ribi koju predstavlja: maksimalnu dužinu, težinu i dubinu na kojoj se zadržava, položaj u  hranidbenom lancu, te dvije kategorije posvećene očuvanju Jadranskog podmorja: IUCN kategoriju ugroženosti i  učestalost.

Pravila igre osmislili su i testirali u suradnji s djecom s ciljem da se igranje omogući svim generacijama. Igru može igrati  2 - 6 igrača, a traje cca 15 minuta. Igrači se natječu uspoređujući 6 kategorija i 4 supermoći. Pobjednik je onaj koji  skupi najviše karata.

Fish Clash špil je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, kažu autori.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.