4 min. čitanja

Filmom “Sedma kora” i velikim vatrometom zaključeni prvi “Dani pomorstva u Vrsima”

Filmom “Sedma kora” i velikim vatrometom zaključeni prvi “Dani pomorstva u Vrsima”

VRSI – Svečanom premijerom dokumentarnog filma „Sedma kora“, koncertom klape Munita i velikim vatrometom na trgu Kolište, sinoć, na Svjetski dan pomoraca zatvorena je višednevna manifestacija „Dani pomorstva u Vrsima“. Program obilježavanja krenuo je već ujutro, budnicom Gradske glazbe Zadar i humanitarnom brodskom marendom za potrebe Odjela transfuzije Opće bolnice Zadar.

Na večernjoj svečanosti prisustvovali su županijski pročelnici Daniel Segarić i Ante Sjauš, voditelj zadarske podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske Antun Aljinović, Ognjen Koludrović iz Jadrolinije te Vršanin Marin Perinić, ravnatelj Pomorske škole Zadar. Na početku programa, sve prisutne pozdravio je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca sveti Nikola koji je još jednom istaknuo važnost pomorstva za Vrsi.

–Naše mjesto ima dugu i jaku pomorsku tradiciju. Nije lako biti pomorac – to je težak, ali častan poziv. Teške životne prilike nekad su nas tjerale da odmah nakon osnovne škole, često i bez osnovnih stvari krenemo na brod, kratko je kazao Neven Predovan, koji je u nastavku programa uručio zahvalnice gostima i pokroviteljima manifestacije.

Vrški pomorci su cijenjeni kadar na brodu

Važnost udruživanja pomoraca u organizaciju prepoznao je i Antun Aljinović iz Sindikata pomoraca Hrvatske, istaknuvši kako je vrška Udruga pomoraca jedina takva u cijeloj Hrvatskoj.

– Čast mi je i zadovoljstvo biti ovdje večeras s vama i moram odmah naglasiti kako je ovo jedina prava udruga pomoraca, jer nije kapetan jedini koji može biti na brodu. Nadam se da će Vrsi u budućnosti dobit i brod sa svojim imenom, ali i kuću pomorstva, rekao je Antun Aljinović.

S Vršanima je plovio i Ognjen Koludrović, predstavnik Jadrolinije iz Rijeke, koji je prenio pozdrave predsjednike uprave Davida Sopte brojnim mještanima i gostima. Kako je kazao u svom obraćanju, pomorska tradicija mu nije strana, obzirom da i on dolazi iz mjesta s velikim brojem pomoraca.

–Dolazim iz Kraljevice gdje na tri tisuće stanovnika imamo preko tisuću pomoraca, tako da jako dobro razumijem kako je to kod vas u Vrsima. Imao sam priliku i čast tijekom života ploviti s otprilike dvadeset Vršana koji su svi redom bili jako dobri pomorci. Pomorski život svakako je život sa sedam kora i iskreno se nadam kako ovdje među vama ima i djece o kojima ćemo u budućnosti pričati kao vrhunskim pomorcima i koja će stajati ovdje na pozornici – naglasio je Ognjen Koludrović.

Vrsi su najpomorskije mjesto u županiji

U nastavku programa, pozdravne riječi uputio je i Marin Perinić, ravnatelj Pomorske škole Zadar koji je iskazao zadovoljstvo snimanjem filma i još jednom ponovio kako Vrsi trebaju dobiti svoj brod.

Uz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH, Turističku zajednicu zadarske županije i Općinu Vrsi, pokrovitelj događaja je i Zadarska županija, u čije ime se obratio privremeni pročelnik Odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

– Činjenica da se ovaj svjetski dan obilježava ovdje u Vrsima nije slučajna, jer Vrsi su najpomorskije mjesto u našoj županiji. Posebno smo zahvalni i ponosni na naše pomorce, a još nas više veseli to da imamo i sve više pomorkinja. Baš kao i kroz povijest, more je i danas jedan od najbitnijih resursa. Važno je, naravno za turizam, ali i za život i rad domaćeg stanovništva. Koliko god ono bilo važno za gospodarstvo, treba ga pametno koristiti i pametno upravljati njime kako bi buduće generacije mogle jednako kao i mi, ako ne i više uživati u blagodatima koje nam more pruža. Nadam se da ćemo i danas odavde poslati takvu poruku te naravno svi zajedno uživati u filmu – kazao je privremeni pročelnik Ante Sjauš.

Dokumentarni film za nula kuna

Prije početka filmske projekcije, nekoliko riječi o filmu „Sedma kora“ rekao je Toni Perinić, autor dokumentarca i koordinator manifestacije.

– Na filmu smo radili proteklih deset mjeseci, a snimali smo ga čak i u Italiji. Uistinu je bilo zanimljivo i uzbudljivo slušati ispovijesti devetnaest pomoraca, kojima sigurno nije bilo lako otići od svoje kuće u nepoznato. Moram napomenuti kako je trošak ovog filma ravnih nula kuna i u njega je jedino uloženo puno ljubavi i strpljenja, naglasio je Marin Perinić.

Narednih pedesetak minuta publika je pratila životne priče pomoraca, a po završetku filma uslijedio je gromoglasni pljesak. Točno u ponoć održan je veliki vatromet, a najavljeno je kako će se manifestacija održati i iduće godine, u istom vremenskom periodu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.