2 min. čitanja

FEŠTA OD VINA Završeno peto izdanje Zinfesta 2025. u Marini Kaštela

FEŠTA OD VINA Završeno peto izdanje Zinfesta 2025. u Marini Kaštela
Foto<. Press

U Marini Kaštela uspješno je završeno peto izdanje međunarodnog festivala ZINFEST 2025., koje je okupilo brojne izlagače, vinare i ljubitelje vina iz cijele regije.

Posjetitelji su imali priliku kušati čak trideset različitih Crljenaka, a predstavljene su i brojne druge autohtone sorte.

U sklopu manifestacije održan je masterclass pod nazivom „Zadnja berba Crljenka“, dok se uz bogatu ponudu vrhunskih vina pripremala i tradicionalna dalmatinska marenda, u okviru koje je organizirano natjecanje u pripremi najboljeg tradicionalnog jela. Degustacija jela imala je i humanitarni karakter, sav prihod od donacija namijenjen je Bradatoj aukciji.

"ZINFEST je i više od samog festivala, jer je u fokusu predstavljanje lokalne baštine kao globalnog brenda kroz projekt Hrvatska domovina Zinfandela, koji je na putu da postane važna sastavnica hrvatske kulturne baštine,“ izjavio je Srećko Radnić u ime organizatora iz klastera Zora, dodajući kako je ovogodišnji Zinfest bio rekordan po broju predstavljenih Crljenaka.

Najranija berba u Europi donijela vrhunske rezultate

Na masterclassu, koji je vodio Daniel Čečavac, vinski edukator, sveučilišni profesor i jedan od najuglednijih hrvatskih sommeliera, kušano je četrnaest uzoraka Crljenka berbe 2024. godine. "Iako je berba 2024. godine bila vrlo specifična i najranija u povijesti Europe, jer su neki vinari brali već početkom kolovoza, to nije utjecalo na kvalitetu Crljenka. Uzorci su pokazali izvrsne rezultate, a mnogi od njih pokazuju iznimno visok potencijal,“ kazao je Čečavac nakon kušanja. Dodao je kako je horizontalno kušanje vina iz iste berbe omogućilo bolje razumijevanje stilistike i filozofije svakog vinara: „Slušali smo kako vinari objašnjavaju svoja vina, a njihova iskustva bila su vrlo edukativna, ne samo za tržište i stručnjake, već i za same vinare" - pojasnio je.

Festival je okupio velik broj posjetitelja koji su uživali u eno-gastro ponudi i jedinstvenom spoju vina, hrane i tradicije kroz koncept „Dalmatinska marenda“. U sklopu natjecanja Dalmatinska marenda, prvo mjesto osvojio je restoran Gudin Pigeria iz Splita sa sarmama. Drugo mjesto osvojio je Nenad Dumanić, jedriličar iz JK Labuda, s jelom gregada, dok je treće mjesto pripalo Željku Buotiću Leši s pohanim srdelama.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.