U Marini Kaštela uspješno je završeno peto izdanje međunarodnog festivala ZINFEST 2025., koje je okupilo brojne izlagače, vinare i ljubitelje vina iz cijele regije.
Posjetitelji su imali priliku kušati čak trideset različitih Crljenaka, a predstavljene su i brojne druge autohtone sorte.
U sklopu manifestacije održan je masterclass pod nazivom „Zadnja berba Crljenka“, dok se uz bogatu ponudu vrhunskih vina pripremala i tradicionalna dalmatinska marenda, u okviru koje je organizirano natjecanje u pripremi najboljeg tradicionalnog jela. Degustacija jela imala je i humanitarni karakter, sav prihod od donacija namijenjen je Bradatoj aukciji.
"ZINFEST je i više od samog festivala, jer je u fokusu predstavljanje lokalne baštine kao globalnog brenda kroz projekt Hrvatska domovina Zinfandela, koji je na putu da postane važna sastavnica hrvatske kulturne baštine,“ izjavio je Srećko Radnić u ime organizatora iz klastera Zora, dodajući kako je ovogodišnji Zinfest bio rekordan po broju predstavljenih Crljenaka.
Na masterclassu, koji je vodio Daniel Čečavac, vinski edukator, sveučilišni profesor i jedan od najuglednijih hrvatskih sommeliera, kušano je četrnaest uzoraka Crljenka berbe 2024. godine. "Iako je berba 2024. godine bila vrlo specifična i najranija u povijesti Europe, jer su neki vinari brali već početkom kolovoza, to nije utjecalo na kvalitetu Crljenka. Uzorci su pokazali izvrsne rezultate, a mnogi od njih pokazuju iznimno visok potencijal,“ kazao je Čečavac nakon kušanja. Dodao je kako je horizontalno kušanje vina iz iste berbe omogućilo bolje razumijevanje stilistike i filozofije svakog vinara: „Slušali smo kako vinari objašnjavaju svoja vina, a njihova iskustva bila su vrlo edukativna, ne samo za tržište i stručnjake, već i za same vinare" - pojasnio je.
Festival je okupio velik broj posjetitelja koji su uživali u eno-gastro ponudi i jedinstvenom spoju vina, hrane i tradicije kroz koncept „Dalmatinska marenda“. U sklopu natjecanja Dalmatinska marenda, prvo mjesto osvojio je restoran Gudin Pigeria iz Splita sa sarmama. Drugo mjesto osvojio je Nenad Dumanić, jedriličar iz JK Labuda, s jelom gregada, dok je treće mjesto pripalo Željku Buotiću Leši s pohanim srdelama.




Foto: Press
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev