3 min. čitanja

FER-ovci u finalu prestižnog natjecanja za besposadni brod i autonomne letjelice: Nagrada dva milijuna dolara, u tijeku posljednje testiranje u Rijeci

FER-ovci u finalu prestižnog natjecanja za besposadni brod i autonomne letjelice: Nagrada dva milijuna dolara, u tijeku posljednje testiranje u Rijeci
Foto: FER

Već gotovo dvije godine tim s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) sudjeluje na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici – MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), gdje su svojim znanjem i inovativnošću dogurali do samog finala, u kojem će se boriti za nagradu od vrtoglava dva milijuna američkih dolara.

Jedno od najprestižnijih robotskih natjecanja u svijetu, u sponzorstvu Sheikh Mohamed bin Zayeda, održava se svake dvije godine u dalekom Abu Dhabiju, gdje se završno natjecanje pred sucima održava 11. siječnja 2024. S obzirom na to da postoji značajan jaz između trenutne stvarnosti robotskih sposobnosti i zahtjeva stvarnog svijeta, cilj ovog natjecanja je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima

Pripreme za natjecanje

Rješenje FER-ovog tima, koji se sastoji od stručnjaka Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije – LABUST, uključuje suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju bez globalnog sustava lokalizacije, odnosno bez GPS-a.

Usprkos jakoj konkurenciji od čak šezdesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, UNIZG-FER tim našao se među prvih, finalnih, pet timova, koje čine mladi genijalci iz raznih država, od Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirate, preko Danske, Švedske i Poljske, pa sve do Južne Koreje. 

Bespilotno površinsko vozilo

U prvoj fazi natjecanja, FER-ovci su predali projektni prijedlog (whitepaper phase) te su odabrani među 50 najboljih timova. Nakon toga, uslijedila je simulacijska faza gdje su trebali implementirati predložena rješenja u simulacijskom okruženju te su odabrani za dodatnu evaluaciju među najboljih devet timova, a nakon posjeta tima sudaca i prezentacije laboratorija i opreme te razgovora s članovima tima, konačno su odabrani i za finaliste.

- Zadnjih petnaest godina radimo na raznim projektima i vjerujemo u svoje znanje i iskustvo. Put do finala bio je dug te zaista nije bio lagan, a ostalo nam je još odraditi završna testiranja cijelog sustava, kojeg u prosincu šaljemo u Abu Dhabi. Bila nam je čast natjecati se rame uz rame s ekipama koje dolaze sa svjetski priznatih sveučilišta i koje uče od vodećih stručnjaka. Nadamo se, uz veliku sreću i bezvremensku slavu, osvajanju prvog mjesta - izjavio je Kristijan Krčmar, glavni inženjer besposadnog broda.

Bespilotna letjelica i bespilotno površinsko vozilo

Završna testiranja u Rijeci se održavaju od ranog jutra do kasno uvečer, završno s ponedjeljkom, 27. studenoga 2023., u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta u Rijeci, na adresi Ulica Milutina Barača 19.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.