1 min. čitanja

FENOMEN ČETVRTASTKIH VALOVA Jedna od najopasnijih pojava na moru

FENOMEN ČETVRTASTKIH VALOVA Jedna od najopasnijih pojava na moru
Foto: Screenshot/Youtube

ÎLE DE RÉ – Mnogo je prirodnih fenomena kojima se divimo, no priroda nas ipak još uvijek može iznenaditi novim i zanimljivom pojavama. Jedna od takvih je i pojava četvrtastih valova koji se pojavljuju kod otoka Île de Ré na zapadnoj obali Francuske. Na tom području more nam priređuje fascinantnu pojavu koja je uistinu čudna i nestvarna.

Otok Île de Ré nalazi se na raskrižju dvaju mora gdje se duboko ispod morske površine susreću dva različita uzorka vala koji putuju pod kosim kutovima. Kada oni putuju dulje vrijeme formiraju se veliki kvadratni oblici na površini, stvarajući pojavu križanja mora, piše Pomorac.net.

Upravo su oni razlog što turisti vole to mjesto. Iako nisu lako uočljivi s obale i treba ih gledati iz zraka, posjetitelji Île de Ré odlaze na svjetionik jer upravo je on savršeno mjesto za promatranje ovog neobičnog fenomena.

Možda izgledaju veličanstveno, no četvrtasti valovi jedan su od najopasnijih pojava.

Noviji valovi koji se stvaraju na površini putuju pod starim kutom i stvaraju promjenjiv, opasan uzorak. Sve dok se stariji valovi ne rasprše morska površina stvara opasnost za nautičare i plivače. Ukoliko se nađete u njihovoj zamci bit će puno teže izaći iz njihove formacije nego što bi trebalo da isplivate iz uzburkanog mora nošeni jakom morskom strujom.

Andrea Zovko, Pomorac.net

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.