4 min. čitanja

FEKALIJE VIDLJIVE I IZ SVEMIRA Zabrinuti građani prijavljuju zagađenja diljem Jadrana

Nemoguće je pobrojati, a kamoli svakodnevno objavljivati slučajeve diljem obale na koje smo upozoreni o zagađenju mora fekalnim vodama. U redakciju nam svakodnevno stižu fotografije, video materijali, linkovi na javne objave, gnjev na one koji to čine i zabrinutost za budućnost. Zagađenje Jadrana poprimilo je tolike razmjere, da se bez problema neki slučajevi vide i iz Svemira!

Nebriga, nemar, propusti, nedovoljno strogi propisi, nedostatak kontrole i inspekcijskog nadzora, pohlepa, ignoriranje… do sutra bi se dali nabrajati razlozi o katastrofalnom stanju mora zemlje koja se do jučer pred svijetom hvalila krilaticom: “Hrvatska, kakva je nekad bila”. Nakon svake objave o novom zagađenju, našlo se i onih koji problem vide u drugima: “krivi su turisti “ove ili one nacionalnosti)”, “krivi su kruzeri (ovakvi ili onakvi)”, ili “krivi su novinari” za lošu sliku Hrvatske”, eto, pričekali smo rujan za zaključke, a slike govore dovoljno o počiniteljima i lokalnim upravama/samoupravama koji upravo broje novac od turističke sezone, a govna ionako putuju nekom drugom. Ili ne?

Peroj u Istri, oko 4 km zapadno od Fažane i nešto manje sjeverno od Nacionalnog parka Brijuni. Velika fekalna mrlja, vidljiva i na Google maps. Upravo morske struje ovu prljavštinu nose prema nacionalnom parku. Navodno se već radi na poboljšanju sustava pročišćavanja otpadnih voda u aglomeraciji Pula sjever, što uključuje područje grada Pule (naselje Štinjan), grada Vodnjana (naselje Galižana, Barbariga, Peroj) te Općine Fažana, ali gradonačelnik Vodnjana, pod čiju ingerenciju spada i Peroj, nije nam se javljao da bi to i potvrdio. Do tad Peroj u svijet i svemir šalje ovu sliku.

PROČITAJTE JOŠ: Pitali smo odgovorne za zagađenje vidljivo iz Svemira – pogađate: “Kriv je netko drugi”

U Facebook grupi Pažani izvan Paga objavljena je snimka ispusta kanalizacije u Paškim vratima. Autor snimke se pita radi li se o nemaru ili sabotaži usred sezone. U komentarima se da iščitati da na ovom mjestu jako smrdi i tako stoji cijelo ljeto. I dok jedni tvrde da je ovo glavni ispust kanalizacije za cijeli grad Pag od 2004. godine, da postoji pročišćivač, te da se zbog kvara ili povećanog priljeva sva količina ne izlazi ispod, nego iznad površine, autor Alan Šavar pojašnjava:

“Kao i svugdje na svijetu u svakom mjestu ima lijepih i manje lijepih stvari. Smatram da i one manje lijepe, kao što su razbojstva, kriminal ili korupciju treba javno objaviti. Dosta je guranja pod tepih! Treba ‘dijete nazvati imenom i prezimenom’ pa makar se ‘nekome zamirili’.  Ako samo budemo zatvarali oči pred takvim stvarima i tražili jeftine izgovore ili opravdanja nećemo nigdje stići – niti kao društvo niti kao narod.

I zato sam taj video objavio istog trena kada sam ga dobio jer to je EKOCID koji se već desetljećima događa u paškoj uvali. Prvo je ispust bio kod trajektnog pristaništa, pa se preselio između Bašace i Kotice a sada su ga prebacili preko brda. A ako smo već kod toga…. NEMA PROČIŠČAVANJA niti mehaničkog (taloženje teških tvari) niti biološkog (bakterije koje razgrađuju fekalije)!!!! Jedino što postoji kao “nazovi-pročiščivač” su rešetke za najgrublji otpad – sve ostalo ide drito u more u paškim vratima!”

– Od kamp kućice do toalet papira – našlo se svega na otoku Vrnik kraj Korčule. Kako kaže čitateljica koja šalje slike, morem pliva pjena, a nije prvi put. Može li se nešto učiniti da se očuva taj prekrasni otok? A da o smeću uz more: plastika, vrećice itd., da i ne počinjem – kaže čitateljica.

Ni na Korčuli nije bajno. Nažalost nije ni prvi put da smeđa fleka izbija na površinu mora. Korčulaninu Juliju Urbanu pukao je film, pa je objavio dva videa i napisao:

“Kažu mi neki nemoj ovo objavit, u pitanju je ugled Korčule i turizam od kojeg mnogi zarađuju. I ja isto zarađujem od turizma i bavim se iznajmljivanjem i iskreno rečeno turizam mi je sada u drugom planu.  U prvom planu mi je zdravlje nas i naše djece i da se konačno ovaj problem počne rješavati.

Ako svi šutimo i pravimo se da problema nema, nadležni uhljebi ga nikada neće ni pokušati riješiti. Zar bi radi turizma i ugleda trebali žrtvovati zdravlje nas i naše djece koji se kupaju u ovakvom moru? Odgovor je: ne!!!

Kakva nam je ovo reklama u kojoj ovi gosti na kajaku prenose svijetu!?
Poštovana gospodo, nadležni i odgovorni, evo vam posla i projekt za ovu zimu.
Dok se vi bavite jedino parkingom na kojem bez nadzora i kontrole ubirete milijune kuna, pogledajte ovu sramotu pred koju zatvarate oči.Trujete nas i našu djecu nepitkom vodom i 5 mjeseci to nikome ne rečete, trujete nas i izlažete oboljenjima zbog neulaganja u odvodnju i pročistače, isključujete nam vodu…

Imate li vi gospodo nadležni ( iz Grada, vodovoda i komunalnog poduzeća) imalo srama i obraza dok kročite ulicama našeg grada? Nemate! Jer da imate napustili bi svoje uhljebničke pozicije zbog poslovne nesposobnosti već danas.”

Eko-centar “Zeleno Sunce Eko-Omblići” pak objavljuje zagađenje Rezervata prirode ispred Dubrovnika – otok Lokrum.

“S..O.S sa Lokruma Inspekcijskim službama za zaštitu Rezervata Prirode u RH!
Po dojavama naših sugrađana i turista. Cure otpadne vode u more u blizini tuševa ispod Mrtvog mora Na predjelu Bijele stijene. Već se stvaraju zelene alge, skupljaju muhe i širi smrad!

To naš dragulj Lokrum ne zaslužuje zar ne ??Idemo odgovorne inspekcijske službe za zaštitu prirode RH ispitajte jesu li nove bio jame procurile i zašto je došlo do izlijevanja otpadnih voda sa Rezervata Lokrum? Predsjednica Cluba prijatelja Lokruma Jadranka Šimunović”

I za kraj pitanje vama koji krivite druge; biste li došli nekome u goste čija kuća smrdi, nečista je i prijeti zarazom? Zapitajte se to prije sljedeće sezone, pa s novcem kojeg ste zaradili od turista, uložite najprije u higijenu, a onda u dobru reklamu. Sad vam je vrijeme za zasukati rukave. Želite li živjeti turizma? Želite li pohvale? Zaslužite to!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.