1 min. čitanja

FANTASTIČNE SNIMKE Polarni medvjedi nasrnuli na lešinu kita

FANTASTIČNE SNIMKE Polarni medvjedi nasrnuli na lešinu kita
Foto: Ryan Atkinson/Disneynature

Polarni medvjedi koji lutaju arktičkom divljinom sve teže pronalaze hranu za sebe. Kako se morski led sve više smanjuje, zbog klimatskih promjena, medvjedi kreću prema kopnu, daleko od njihove glavne hrane – tuljana. Dakle, kad se lešina kita ulješure nasuče na plažu na norveškom arhipelagu, to dođe kao dar za polarne medvjede.

– Sreća na Svalbardu dolazi u obliku nebeske mane – kaže redatelj filmova o divljim životinjama Jeff Wilson, koji je režirao film Polarni medvjed Disneynaturea, koji uključuje snimke medvjeda koji se hrane lešinom kita, piše New Scientist.

– Kad je hrane u izobilju, konkurencija između medvjeda je smanjena. Tad dobijete stvarno zanimljive interakcije – kaže Wilson. Bila je to samo gomila medvjeda sretnih u svojoj koži, koji su se igrali jedni s drugima.

Wilson misli da je lešina hranila medvjede drugu godinu zaredom, ponovno se pojavila nakon zime pod ledom. Vjerujemo da ima oko 3 milijarde kalorija u ovoj ulješuri – kaže on.

Ovaj besplatni obrok može biti olakšanje za medvjede, ali dokument iz 2020. sugerira da bi populacija arktičkih polarnih medvjeda mogla biti ugrožena do 2100.

– Njihova budućnost je vrlo sumorna – kaže Wilson. Rješenja ovise o tome da čovječanstvo promijeni svoj način života i potrošnju energije ako polarni medvjedi uopće žele imati ikakvu šansu.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.