2 min. čitanja

Neki mediji prenose potpuno krive podatke - Uredba Vijeća EU za Hrvatsku, ne navodi ulovne količine pridnenih vrsta u tonama

Neki mediji prenose potpuno krive podatke - Uredba Vijeća EU za Hrvatsku, ne navodi ulovne količine pridnenih vrsta u tonama
Foto: Youtube / Screenshot

Slijedom upita vezanih za članke objavljene na mrežnim stranicama plavkamenica.hr i novilist.hr, napravili smo provjeru podataka te donosimo poveznice na dokumente u kojima pišu točne informacije.

U članku od 6. ožujka 2024. godine u članku na plavakamenica.hr je navedno sljedeće: "I dok Europska Unija hrvatskim ribarima ograničava ulov male plave ribe, kvota za ulov oslića, trilja, škampa i kozica iznimno je velika, više od 34 tisuće tona." Taj članak se poziva na članak Branka Šuljića iz Novog Lista od 3. ožujka 2024. godine u kojem piše: " Ulovna kvota za koćarsku lovinu, a to su oslić, trlja blatarica, dubinska kozica i škamp za Italiju iznosi 73.333, a za Hrvatsku 34.908 tona. Prekrasno! Kada bi, barem, naši ribari mogli toliko uloviti. Opet se vraćam na 2022. godinu, za koju postoje precizni pokazatelji. Ukupan ulov vrsta koje određuje uredba iznosio je u nas 2.887 tona. Proizlazi da u tom segmentu ribarstva imamo velike rezerve. Ali, očito, nemamo flotu što bi ostvarila takve ulove, nadasve brodove dužine između 12 i 24 metra kojima je dodijeljena najveća kvota." U navedenom članku, autor se poziva na "Uredbu Vijeća EU-a što je donesena početkom godine, ... Tom dokumentu, što ga ribari moraju pročitati, naziv je Uredba o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2024. za određene riblje stokove i skupine ribljih stokova koje se primjenjuju u Sredozemnom i Crnome moru."

Točne informacije koje se nalaze u Uredbi su različite od onog što je naveo g. Šuljić.

UREDBA VIJEĆA (EU) 2024/259 od 10. siječnja 2024.o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2024. za određene riblje stokove i skupine ribljih stokova koje se primjenjuju u Sredozemnom i Crnome moru propisuje ribolovne mogućnosti i za Hrvatsku.

Na Jadransko more se odnosi POGLAVLJE III., Članci 10.-12.  Uredbe i Prilog IV.

Za stokove pridnenih vrsta je propisan samo najveći dopušteni ribolovni napor (u ribolovnim danima) po vrstama povlačnih mreža (koća) i segmentu flote koji love stokove pridnenih vrsta na geografskim potpodručjima GFCM-a 17 i 18 (Jadransko more) i kapacitet flote plovila s pridnenim povlačnim mrežama (koćama) i povlačnim mrežama (koćama) s gredom koja imaju odobrenje za ribolov stokova pridnenih vrsta.

Nigdje u Uredbi, za Hrvatsku, nisu navedene ulovne količine pridnenih vrsta u tonama, te su navedene tvrdnje o tome kako Hrvatska ima kvotu za pridnene vrste od 34.000 tona POTPUNO NETOČNE.

Donosimo i tablicu koja se nalazi u Prilogu IV Uredbe:

slika.png

Kada se zbroje ribolovni dani za Hrvatsku, 9864+22981+2063 dobije se brojka 34.908, pa možemo zaključiti da je g. Šuljić pogrešno protumačio ribolovne dane kao tone ulova pridnenih vrsta.

Podsjećamo da OVDJE možete naći sve najvažnije Uredbe EU vezane za ribarstvo.

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.