1 min. čitanja

Evo kako možete saznati koje vrste morskih sisavaca obitavaju u Jadranu

Evo kako možete saznati koje vrste morskih sisavaca obitavaju u Jadranu
Foto: Pixabay

Jeste li znali da postoji aplikacija pomoću koje možete doznati koje sve vrste životinja žive u Jadranu i u Sredozemnom moru? Marine Ranger je aplikacija razvijena u okviru projekta Life Delfi kojeg sufinanciraju Europska unija kroz Lifeprogramme i Ured za udruge Vlade RH.

U Sredozemnom moru je do danas zabilježeno 28 vrsta morskih sisavaca – 24 vrste kitova (kitovi i dupini) i četiri vrste peronožaca (tuljani). Samo 11 kitova i sredozemna medvjedica redovito su prisutni na ovom području i smatraju se autohtonim vrstama. Tri od preostalih vrsta smatraju se posjetiteljima koji povremeno ulaze u Mediteran, dok su sve ostale vrste rijetke s tek nekoliko povijesno dokumentiranih pojava.

Sve to možete saznati kroz aplikaciju na kojoj možete podijeliti svoja zapažanja ili fotografije koje prikazuju neke od spomenutih vrsta životinja u Jadranu – bez obzira u kojem su stanju. Vaša izvješća i zapažanja pomoći će znanstvenicima u identificiranju prijetnji i područja na kojima se pojavljuju dupini, kitovi i tuljani, što bi u konačnici trebalo pomoći u razvijanju boljih mjera za očuvanje morskih sisavaca.

Akcije projekta Life DELFI imaju za cilj smanjenje negativnih interakcija dupina, uglavnom dobrog dupina, s ribolovnim aktivnostima u Sredozemnom moru, uz ograničavanje povezanih ekonomskih gubitaka za ribare.

Detalje o aplikaciji možete pronaći OVDJE.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.