2 min. čitanja

Eventualna eksplozija u Rijeci imala bi nesagledive posljedice

Eventualna eksplozija u Rijeci imala bi nesagledive posljedice
Foto: Unsplash

RIJEKA - Eksplozija mine na dnu riječke luke imala bi nesagledive posljedice pa se priprema njezino uklanjanje. U međuvremenu, u Rijeci je na gradilištu pronađena još jedna bomba.

Što se krije na morskom dnu riječke luke? Tik uz obalu, na dubini od pedesetak metara leži potencijalna opasnost.

Pretpostavlja se da je riječ o protubrodskoj mini tipa SAG teškoj oko 150 kilograma kakve su već pronalažene u riječkom zaljevu. Mina je to koja se po spuštanju u more usidri lancem i ostaje aktivna dugi niz godina.

- Ja sam do sada pronašao četiri protubrodske mine. Jednu u neposrednoj blizini grada Rijeke, dvije na otoku Pagu i jednu na otoku Susku, i sve su uspješno eliminirali djelatnici Specijalne policije - kaže ronilac Velimir Vrzić.

No, ovakve njemačke mine i nakon 80 godina mogu biti vrlo opasne.

Plan uklanjanja i uništavanja mjerodavni drže u tajnosti. No vjerojatno će mini pod morem biti izvađen detonator, potom će posebnim zračnim jastucima biti podignuta s morskog dna i nakon toga bi polako trebala biti otegljena na otvoreno more i na veliku dubinu u riječkom zaljevu gdje će biti uništena.

Na nju će biti postavljen eksploziv koji će, kad se ljudi i brodice maknu na sigurnu udaljenost, biti aktiviran iz daljine i tako će mina biti pretvorena u sitne komadiće metala, prenosi Dnevnik.hr.

U međuvremenu je nađena još jedna bomba na gradilištu na području Mlake. Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeni su policijski službenici nadležne policijske postaje, kao i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu, koji su utvrdili da je riječ o avionskoj bombi zaostaloj iz 2. svjetskog rata.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeni detalji evakuacije stanovništva u Rijeci ove nedjelje
Zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19.3.2023. izmještena s morskog dna i neutralizirana. Ukoliko dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta akcija će biti odgođena, no prema trenutno dostupnim podacima, očekuje se da će vrijeme u nedjelju…
Akcija izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke planirana za ovu nedjelju
Ukoliko vremenski uvjeti dopuste, zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19. ožujka, izmještena s morskog dna i neutralizirana, priopćio je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke. Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.