4 min. čitanja

Akcija izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke planirana za ovu nedjelju

Akcija izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke planirana za ovu nedjelju
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Ukoliko vremenski uvjeti dopuste, zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19. ožujka, izmještena s morskog dna i neutralizirana, priopćio je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke.

Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama opće opasnosti, odnosno prestanka opće opasnosti. Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

U smislu sigurnosti organizacije ove akcije izmještanja i neutralizacije mine, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu.

Evakuacija stanara i obustava svih aktivnosti u tzv. „crvenoj zoni“


Kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno „crvenoj zoni“ koju možete provjeriti OVDJE.

U navedenoj zoni, od subote, 18. ožujka u 22 sata do nedjelje, 19. ožujka kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti.

- Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad - pozivaju iz Grada Rijeke.

Autobusni i željeznički kolodvor, kao i taxi stajališta, biti će  izmješteni na pogodne lokacije.

Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti.

Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.

- Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti - javljaju iz Stožera civilne zaštite.

Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima.

U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet.

Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti u tzv. „žutoj zoni“


Za tzv. “žutu zonu” izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. “Žuta zona” obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je  najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

U tzv. “žutoj zoni” dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana.

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA – ine benzinske crpke.

Od ponedjeljka, 13. ožujka otvoren info-telefon Stožera civilne zaštite


Stožer civilne zaštite Grada Rijeke poziva sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u “crvenoj” odnosno “žutoj” zoni, od ovog je ponedjeljka 13. ožujka pa do kraja akcije 20. ožujka otvoren telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473,  svakodnevno od 8 do 16 sati.

Odgoda akcije u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika


Ukoliko vremenske prilike u nedjelju, 19. ožujka budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju, 26. ožujka, a o tome će se donijeti odluka u četvrtak, 16. ožujka.

U riječkoj luci pronađena zaostala mina - Slijedi velika evakucija i prekid prometa
Veća protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata pronađena je na području riječke luke. Očekuje se da će biti izmještena i neutralizirana u drugoj polovici ožujka. Načelnik stožera Hinko Mance rekao je na konferenciji za novinare kako su minu nedavno otkrile lučke stručne službe. I…

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.