3 min. čitanja

Europske komore protiv dodatnog oporezivanja brodarstva i zračnog prijevoza

Europske komore protiv dodatnog oporezivanja brodarstva i zračnog prijevoza
Foto: Unsplash

ZAGREB - Europsko udruženje komora protivi se dodatnom porezu za pomorski i zračni prijevoz jer smatra da novi porezi ne vode ka ozelenjivanju tih industrija. Odluka bi u još nepovoljniji položaj stavila one u izoliranijim područjima, posebice otocima.

Prema dosadašnjoj verziji Direktive EU o oporezivanju energije zračni prijevoz i brodarstvo nisu bili zahvaćeni porezom, no posljednji prijedlog Europske komisije u sklopu usklađivanja Direktive s ciljevima Europskog zelenog plana uključuje ukidanje ove iznimke, priopćila je u petak Hrvatska gospodarska komora.

Iako smatra da je revizija u određenoj mjeri potrebna kako bi se Direktiva prilagodila novim vremenima, europsko udruženje komora 'Eurochambres', čiji je i HGK član, izjasnilo se protiv dodatnog poreznog opterećenja za zračni i pomorski prijevoz.

Nije dodatno oporezivanje, već je ulaganje u istraživanje i razvoj te inovacije ono što će dovesti do 'ozelenjivanja' ovih industrija, ističu.

Pozivaju na uravnotežene i učinkovite izmjene koje uzimaju u obzir trenutne gospodarske okolnosti i krize. Revizija ne bi smjela uvoditi dodatna porezna opterećenja za tvrtke i posljedično na korisnike, posebice ako to neće dovesti do smanjenja emisija.

Odluka bi u još nepovoljniji položaj stavila građane i tvrtke u geografskim izoliranijim područjima, posebice otocima, jer će se porez povećavati sukladno udaljenosti i potrošnji goriva.

U slučaju zračnog prijevoza, troškovi za gorivo čine jednu četvrtinu svih operativnih troškova avioprijevoznika, a regulativa ReFuel Aviation će na njih staviti i dodatne zahtjeve po pitanju održivosti i dopuštenih mješavina goriva. Obje industrije će već imati dodatne troškove i kroz revidirani sustav trgovanja emisijama.

- Ovi su sektori bili izrazito pogođeni pandemijom, a onda je došao i rat u Ukrajini. No, pokazalo se i koliko je njihovo 'zdravlje' ključno za dobavne lance. Može se očekivati povećanje cijena prijevoza i prelijevanje na turizam te ostale povezane industrije - smatra direktor Sektora za promet HGK Dario Soldo.

- Europski avioprijevoznici podupiru Europski zeleni plan i rade na smanjenju emisija i zagađenja, no pod velikim su utjecajem visokih i volatilnih cijena goriva i naknada u sustavu trgovanja emisijama. Sredstva namijenjena unaprjeđenju flote i softvera te za edukacije za smanjenje emisija morala su se realocirati upravo zbog toga - kaže predsjednik Udruženja zračnog prometa HGK Slaven Žabo iz Croatia Airlinesa.

Žabo ističe da je sama obveza prijavljivanja emisija za avioprijevoznike koji premaše 10 tisuća tona u emisijama diskriminatorna, jer se ti isti prijevoznici ne mogu prijaviti za sredstva iz Modernizacijskog fonda kako bi smanjili troškove budući da koriste fosilna goriva. Održivo zračno gorivo (tzv. SAF) je skuplje i nije dostupno u svim zračnim lukama u Europi.

- U tijeku su pregovori između Vijeća i Parlamenta EU o prijedlogu Komisije da se EU ETS Direktiva izmijeni na način da se emisije iz pomorstva uključe u Sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova EU.  Upravo je to sustav koji direktno utječe na stvarno smanjenje emisija, dok dodatno oporezivanje utječe na cijenu goriva, ali ne nužno na smanjenje emisija.

Također, prikupljena sredstva će se potom alocirati u fondove iz kojih će se financirati konkretni projekti za dekarbonizaciju industrije - navodi Anja Maras Jugo iz tvrtke Jadranski pomorski servis, objašnjavajući kako postoje modeli smanjenja emisija u skladu s Europskim zelenim planom koji se ne svode isključivo na porezno opterećenje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadroplov od hrvatskih brodogradilišta naručuje električni feribot za prijevoz putnika
U svijetu se događaju velike promjene u smislu pogoršanja vremenskih uvjeta, zatopljenja zemaljske kugle, a jedan od glavnih uzročnika toga, uz termoelektrane na ugljen, je transport u kojemu je brodarstvo zastupljeno u najvećoj mjeri. Kako Jadroplov, kao lokalna kompanija u Splitu vodi računa da c…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.