2 min. čitanja

Jadroplov od hrvatskih brodogradilišta naručuje električni feribot za prijevoz putnika

Jadroplov od hrvatskih brodogradilišta naručuje električni feribot za prijevoz putnika
Foto: Jadroplov

U svijetu se događaju velike promjene u smislu pogoršanja vremenskih uvjeta, zatopljenja zemaljske kugle, a jedan od glavnih uzročnika toga, uz termoelektrane na ugljen, je transport u kojemu je brodarstvo zastupljeno u najvećoj mjeri.

Kako Jadroplov, kao lokalna kompanija u Splitu vodi računa da cijela ova regija živi većinom od turizma, za koji je bitan čist okoliš, razmišljalo se što napraviti kako bi trajekti koji povezuju Split sa srednjo-dalmatinskim otocima smanjili emisiju štetnih plinova, poručuju iz ove kompanije.

Foto: Jadroplov

Sa firmom Classis d.o.o. počeo je razvoj projekta feribota na električni pogon, prvog takvog u Hrvatskoj – bez emisije štetnih plinova, Nedavno je postalo razvidno da je izgradnja takvog trajekta moguća u hrvatskim brodogradilištima, čime će Hrvatska biti jedna od prvih zamalja na tom polju. Također, ministri Butković i Čorić daju potporu cijelom tom projektu, što daje i nadu Jadroplovu da ćemo uspješno završiti taj projekt.

Cijena će biti usuglašena sa brodogradilištem i očekujemo da neće bitno odstupat od cijene takvoga trajekta na klasični pogon. Projekt je fleksibilan I može održavati redovne linije iz Splita sa bilo kojim srednje-dalmatinskim otokom, uključujući i najdalje otoke. Namjeravamo ugovoriti gradnju sa nekim od hrvatskih brodogradilišta s rokom isporuke u 2024. godini.

Foto: Jadroplov

Namjerava se izgradnja u jednom od Hrvatskih brodogradilišta. Ugovor je trebao biti finaliziran do ljeta 2022. god., a isporuka oko 2 god. po ugovaranju.

Prve putnike moći će primiti odmah po isporuci broda, projekt je fleksibilan, može održavati linije iz Splita do svih srednjo-dalmatinskih otoka.

Jadroplov d.d. će se baviti različitim segmentima brodarstva s glavnim ciljem maksimizacije profita i disperzacije djelatnosti (bulk-carrieri, chemical tankeri, putnički brodovi, LPG, LNG,...)

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Jadroplov kupuje prvog hrvatskog plinaša, evo kako izgleda
Splitska brodarska tvrtka Jadroplov d.d je potpisala ugovor sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina za nešto više od 25 milijuna dolara, za što je Vlada na sjednici u četvrtak dala zeleno svjetlo. Temeljme odluke Nadzornog odbora te tvrtke potpisan je ugov…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.