3 min. čitanja

Nakon službene opomene iz 2022., Europska komisija sad Hrvatskoj prijeti tužbom: "Niste uskladili pomorsku strategiju!"

Nakon službene opomene iz 2022., Europska komisija sad Hrvatskoj prijeti tužbom: "Niste uskladili pomorsku strategiju!"
Foto: Depositphotos

"Ulažemo iznimne napore", poručilo je Ministarstvo održivog razvoja nakon što je Hrvatska od Europske komisije dobila obrazloženo mišljenje o povredama europskog prava zbog neusklađivanja s direktivom o pomorskoj strategiji pa joj prijeti tužba ako u dva mjeseca ne odgovori Komisiji.

Obrazloženo mišljenje od Europske komisije (EK) Hrvatska je dobila 7. veljače. Uz nju dobile su ga i Danska, Grčka i Malta te imaju dva mjeseca za odgovor i poduzimanje potrebnih mjera. U suprotnom, EK će podnijeti tužbu pred Sudom EU-a.

Države članice su bile dužne do 31. ožujka 2022. revidirati i dopuniti svoje programe mjera. EK je u veljači prošle godine uputila službene opomene dijelu članica da to učine i neke od njih to su i učinile, međutim Hrvatska, Danska, Grčka i Malta nisu.

Okvirna direktiva o pomorskoj strategiji sveobuhvatna je politika za zaštitu morskog okoliša europskih mora uz istodobno omogućivanje održive uporabe morskih dobara i usluga, piše Jutarnji list.

Što se traži?

Njome se od članica EU-a zahtijeva da procijene stanje kvalitete morskog okoliša, uspostave odgovarajuće okolišne ciljeve i izrade odgovarajuće programe praćenja. Također, da provedu mjere za postizanje ključnog cilja direktive koji se odnosi na postizanje "dobrog stanja okoliša" svih morskih voda.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ulaže iznimne napore kako bi u roku koji je Europska komisija navela u svom obrazloženom mišljenju izvijestila Komisiju o ispunjenju obveza iz okvirne direktive - rekli su Hini u tom ministarstvu.

Poručili su kako Ministarstvo, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, intenzivno radi na dovršetku svih propisanih procedura kako bi u što skorijem roku predmetni dokument usvojila Vlada, a što je ključna formalna pretpostavka za dovršetak ovog postupka.

Ministarstvo kašnjenje opravdava, uz ostalo, zbog opsežnosti tema dokumenta, kao i širine obveza koje proizlaze iz direktive koje je potrebno uzeti u obzir prilikom određivanja i usklađivanja mjera. Navodi i integralni karakter programa mjera 2022.- 2027. kao i složenost postupka strateške procjene utjecaja na okoliš.

Najavljuje kako je u tijeku postupak priprema za savjetovanje s javnošću navedenog programa mjera.

Što se dosad učinilo?

U Ministarstvu kažu kako su obveze iz okvirne direktive transponirane Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o izradi i provedbi dokumenata Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. Uredbom su uređene polazne osnove i mjerila za izradu, razvoj, provedbu i praćenje provedbe dokumenata Strategije.

Ističu kako je RH putem Uredbe prenijela i obvezu izrade nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem iz Protokola Barcelonske konvencije o integralnom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja. U tom smislu, dokumenti strategije koji se izrađuju temeljem Uredbe, objedinjuju obveze određene okvirnom direktivom o pomorskoj strategiji i Protokolom Barcelonske konvencije, što je jedinstveni pristup zaštiti mora i priobalja u EU.

Ističu kako se za primjenu tog pristupa Hrvatska odlučila uzimajući u obzir morski okoliš i obalno područje kao nedjeljivu cjelinu.

- S obzirom na to da ovako primijenjen pristup zaštiti morskog okoliša i obalnog područja nema dogovorene smjernice i okvire na regionalnoj i EU razini, izrada dokumenata strategije složeniji je i tehnički zahtjevniji postupak od izrade pojedinačnih odnosno odvojenih strateških dokumenata zaštite morskog i obalnog dijela Republike Hrvatske - objašnjavaju u Ministarstvu.

Kažu i da program mjera, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša te Uredbi predstavlja akcijski program strategije te uz mjere za uspostavu i/ili održavanje dobrog stanja morskog okoliša koje je potrebno donijeti na temelju okvirne direktive, obuhvaća i upravljačke mjere koje se odnose na postizanje ciljeva Protokola Barcelonske konvencije o o zaštiti morskoga okoliša i obalnog područja Sredozemlja.

Marina Bujan

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska dobila opomenu od Europske komisije zbog neusklađenosti s direktivom o pomorskoj strategiji!
Hrvatska je danas dobila jedno obrazloženo mišljenje i jednu službenu opomenu u okviru ovomjesečnog paketa o povredama europskog prava. Komisija je uputila Hrvatskoj, Danskoj, Grčkoj i Malti obrazložena mišljenje jer se nisu uskladile s okvirnom direktivom o pomorskoj strategiji. Okvirna direktiva o morskoj strategiji sveobuhvatna je politika za zaštitu morskog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.