>
  1 min. čitanja

Hrvatska dobila opomenu od Europske komisije zbog neusklađenosti s direktivom o pomorskoj strategiji!

Hrvatska dobila opomenu od Europske komisije zbog neusklađenosti s direktivom o pomorskoj strategiji!
Foto: Depositphotos

Hrvatska je danas dobila jedno obrazloženo mišljenje i jednu službenu opomenu u okviru ovomjesečnog paketa o povredama europskog prava. Komisija je uputila Hrvatskoj, Danskoj, Grčkoj i Malti obrazložena mišljenje jer se nisu uskladile s okvirnom direktivom o pomorskoj strategiji.

Okvirna direktiva o morskoj strategiji sveobuhvatna je politika za zaštitu morskog okoliša europskih mora uz istodobno omogućivanje održive uporabe morskih dobara i usluga. Njome se od država članica zahtijeva da procijene stanje kvalitete morskog okoliša, utvrde dobro stanje okoliša, uspostave odgovarajuće okolišne ciljeve i izrade odgovarajuće programe praćenja te provedu mjere za postizanje ključnog cilja Direktive koji se odnosi na postizanje „dobrog stanja okoliša” svih morskih voda, prenosi Index.

Države članice bile su dužne do 31. ožujka 2022. revidirati i dopuniti svoje programe mjera. Komisija je u veljači prošle godine uputila službene opomene dijelu članica da to učine i neke od njih to su i učinile. Međutim Hrvatska, Danska, Grčka i Malta propustile su to učiniti. Stoga je Komisija odlučila poslati im obrazložena mišljenja i sada imaju dva mjeseca za odgovor Komisiji i poduzimanje potrebnih mjera. U suprotnom, Komisija će podnijeti tužbu pred Sudom EU-a.

Hrvatska ima dva mjeseca da odgovori i ukloni nedostatke na koje je ukazala Komisija. Ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija joj može uputiti obrazloženo mišljenje.

Komisija, koja je zadužena pratiti kako države članice primjenjuju europske zakone, jednom mjesečno objavljuje paket o povredi prava u svim državama članicama.

Postupak povrede prava EU-a ima tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, a ako se stvar ne riješi tom opomenom šalje se obrazloženo mišljenje u kojem se traži da se osigura sukladnost sa zakonodavstvom Unije. Ako država članica još uvijek ne surađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Europske unije. Većina se slučajeva riješi prije upućivanja Sudu.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.