2 min. čitanja

Europa uvezla 44% manje ruskog plina, a platila ga gotovo dvostruko skuplje

Europa uvezla 44% manje ruskog plina, a platila ga gotovo dvostruko skuplje
Foto: Pixabay/Ilustracija

Gazpromov se udio na tržištu EU-a u odnosu na 2021. više nego prepolovio, a nekoliko europskih zemalja u zadnje vrijeme povećava udio ruskog plina u energetskom miksu.

Zanimljiv je i svježi podatak Eurostata - u rujnu 2023. količina prirodnog plina uvezenog iz Rusije iznosila je 44% u odnosu na siječanj 2021. Međutim, zbog značajnog rasta cijene u prethodnom periodu njegova je vrijednost u ovom razdoblju pala za bijednih 3 %, piše portal Energetika.

Toliko o efektu sankcija koje su očigledno više štete nanijele Europi. Europski BDP je prije svega zbog skupljih energenata lani rastao samo za 1% dok je ruski ratni BDP rastao za 3,6%, više nego američki, prema podacima koje je objavila Voice of America. Inače, Europa se obvezala sasvim zaustaviti uvoz ruskih fosilnih goriva do 2027.

Kopnenu plinsku rutu, dominantno Turski tok, „nadogradila“ je morska, pa ruski LNG zapljuskuje Europu. Ruska prodaja LNG-a Francuskoj u periodu siječanj-rujan lani porasla je za 41% u odnosu na godinu prije. Prema podacima ruskog ministarstva vanjskih poslova uvoz ide preko LNG terminala Montoir-de-Bretagne. Od ruskog plina koji je prolazio kroz Ukrajinu 2023. godine, 6 milijardi m3 otišlo je u Austriju, 6,5 bcm u Slovačku i 1 bcm u Mađarsku.

Primjerice, plin iz Rusije i dalje teče u Češku. U siječnju je uvoz ruskog plina iznosio oko 62% ukupne količine, izvještava Novinky.cz. Podaci za siječanj ove godine pokazuju da se trend uvoza plina iz Rusije ne samo nastavlja nego i povećava, kada je udio u ukupnom uvozu dosegnuo gotovo 62%.

- Ako je tijekom većeg dijela prošle godine Češka uspjela radikalno smanjiti uvoz plina iz Rusije u odnosu na 2022., kada je u prvih deset mjeseci udio ukupnog uvoza iznosio samo 2%, onda se od studenoga statistika ubrzano mijenja - piše u članku. Već početkom prosinca doznalo se da je obnovljen uvoz ruskog plina u Češku preko stanice Lanzhhot iz Slovačke, koja je jedina granična točka preko koje ruski plin može ući u Češku. Sada to potvrđuju i podaci Češkog statističkog ureda koji je u utorak objavio statistiku vanjske trgovine za prosinac.

Španjolska i Austrija plivaju u ruskom plinu

Španjolska je lani povećala uvoz ruskog LNG-ja za 35% - udio plina iz Rusije popeo se na rekordnih 72,690 GWh. Austrija, koja u cijelosti premo OMV-a konzumira ugovor s Gazpromom do 2040., koji osigurava 98% količina, je ovaj tjedan objavila da istražuje potencijalni izlazak iz ugovora. Ta je zemlja prije je 80% količina dobivala iz Rusije, a sada je i povećala udio ruskog plina u miksu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.