1 min. čitanja

EU projekt "Što se u moru skriva?" potpora je podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe

EU projekt "Što se u moru skriva?" potpora je podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe
Foto: Grad Umag 

UMAG - EU projekt "Što se u moru skriva?" potpora je za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

U rujnu 2020. godine provedena je anketa među građanima Umaga u kojoj su sudjelovala i djeca iz lokalnih vrtića i osnovnih te srednjih škola, koja je pokazala da najveći dio populacije smatra kako je važno konzumirati ribu i ostale morske namirnice, ali da realno istu konzumira najviše jednom tjedno, i to u velikoj većini, iz konzervi.

Obzirom na rezultate ankete, nastala je realna potreba da se građani Umaga, počevši od najmlađih, senzibiliziraju o važnosti, ali i načinu konzumiranja sviježe lokalne ribe kao zdrave navike te da se realno poveća konzumacija riba u obrazovnim ustanovama.

Kroz projekt „Što se u moru skiva?“, koji se provodio od travnja 2022. do lipnja 2023. godine, opremila se kuhinja vrtića „Duga“, u kojoj se istovremeno pripremaju obroci i za talijanski vrtić, te osnovnih škola Marija i Line i „Galileo Galilei“, a provodile su se i edukativne aktivnosti.

Cilj projekta bio je stvaranje boljih uvjeta za kvalitetniju i zdraviju pripremu hrane te češće uvrštavanje ribe i morskih namirnica u jelovnik vrtića i škola, kao i prenašanje važnosti povećanja konzumacije morskih namirnica u svakodnevnom životu građana Umaga.

U svrhu postizanja ciljeva projekta, nabavljena je oprema potrebna za povećanje potrošnje ribe i ostalih morskih organizmima, i to jedna parno-konvekcijska peć, tri stroja za usitnjavanje hrane, dvije rashladne komore i jedan zamrzivač, organizirale su se radionice za djecu vrtića i škola, edukacije za roditelje, nastavno osoblje i kuhinjsko osoblje.

Na kraju provođenja projekta, na samoj završnoj konferenciji, organizirana je i završna izložba dječjih likovnih radova koja ujedno predstavljala završni promotivni događaj projekta.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.