2 min. čitanja

EU je učinila korak naprijed prema neovisnosti od ruske energije

EU je učinila korak naprijed prema neovisnosti od ruske energije
Foto: Pixabay/Ilustracija

Europska unija učinila je korak naprijed prema stjecanju neovisnosti od uvoza ruskog fosilnog goriva i diverzifikaciji energetske opskrbe i zelenoj tranziciji nakon što su eurozastupnici i Europsko vijeće postigli provizorni dogovor REPowerEU kao dopuna nacionalnim planovima oporavka i otpore.

Pregovarači dvaju odbora Europskog parlamenta (EP), Odbora za proračun i Odbora za gospodarske i monetarne poslove, postigli su 20 milijardi eura težak dogovor s Vijećem o mjerama za uštedu energije, proizvodnju čiste energije i diverzifikaciju opskrbe.

- Uspješno smo zaključili pregovore između EP-a i Vijeća. Postigli smo obećano i REPowerEU stupa na snagu početkom godine - rekao je Siegfried Mureşan, jedan od glavnih pregovarača EP-a, iz redova Europske pučke stranke (EPP).

Dodao je da će s novim sredstvima u iznosu od 20 milijardi eura REPowerEU pomoći članicama da smanje ovisnost o ruskim fosilnim gorivima te im također pomoći da ubrzaju prijelaz na obnovljivu energiju.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je plan o poštenoj zelenoj tranziciji u EU, REPower EU o komplementarnom europskom financiranju koji bi posebice trebao pomoći ranjivim domaćinstvima i malim i srednjim poduzećima.

- Taj plan je alat koji podupire male i srednje tvrtke u tranziciji prema jeftinijim i čistim energentima - rekla je.

Od 20 milijardi eura bespovratnih sredstava, pregovarači EP-a su osigurali osam milijardi od dražbovne prodaje emisijskih jedinica u okviru ETS-a, Sustava EU-a za trgovanje emisijama stakleničkih plinova, dok će 12 milijardi biti izdvojeno iz Inovacijskog fonda.

Inovacijski fond EU-a jedan je od najvećih programa financiranja za demonstraciju i komercijalizaciju inovativnih niskougljičnih tehnologija na svijetu, a njime upravlja Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA).

Prema sporazumu, države članice bi trebale investirati najmanje 30 % sredstava iz REPowerEU u prekogranične projekte.

Mjere iz ovog povijesnog instrumenta solidarnosti kako je rekao rumunjski zastupnik Drago Pislaru (Renew) bi trebale bi na snazi do 31. prosinca 2026.

RePowerEU će sada, kao provizorni sporazum, morati potvrditi oba odbora Parlamenta, prije nego bude stavljen na glasanje, a da bi stupio na snagu mora ga prihvatiti i Vijeće.

Paulo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava, je danas na raspravi o krizi troškova života rekao da je sporazum REPowerEU jedan od alata za ublažavanje socijalne krize, uz direktivu o minimalnoj plaći i oporezivanje dodatne neočekivane dobiti energetskih tvrtki te osobito osnovni plan oporavka NextGenerationEU.

- Trebamo ulagati u otpornost našeg društva. Ponosni smo na naš socijalni model. Imamo zajednička sredstva u NextGenerationEU i moramo više ulagati u našu konkurentnost - rekao je.

Posebno je istaknuo da moramo izbjeći situaciju da se socijalna kriza kupovne moći prelije u krizu nezaposlenosti.

- Ako izgubimo našu konkurentnost nećemo izaći iz ove krize - upozorio je, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.