1 min. čitanja

Epidemiologinja i kardiolog proizvode pjenušce od istarskog grožđa na francuski način

Epidemiologinja i  kardiolog proizvode pjenušce od istarskog grožđa na francuski način
Foto: Pixabay/Ilustracija

Došli su iz Francuske u Istru i počeli ostvarivati svoje snove. Liječnici po struci, oduvijek su bili opčinjeni vinom. U maloj vinariji proizvode vlastito, i nisu mogli bez dodira s onim po čemu je Francuska i najpoznatija - pjenušcem.

Jacqueline i Olivier u malo su Gračišće u središnjoj Istri stigli prije desetak godina. I trajno se nastanili. Ovdje su ispunili svoju životnu želju - proizvode vlastito vino.

U svoje su pjenušce utkali istarsko grožđe na francuski način.

Pjenušac dobivaju klasičnom metodom, koja je i proslavila Francusku. Vino postaje pjenušavo zahvaljujući sekundarnoj fermentaciji u svakoj butelji. No, jedinstveni su po tome što dio baznoga vina, prije nego što ga napune u butelje - gdje će fermentirati, odležava u barik bačvama.

- Naš pjenušac dobivamo isključivo od chardonnaya. To grožđe voli drvo i drvo voli chardonney. Daje mu poseban okus, podsjeća na maslac, vaniliju, zbog čega je vino kvalitetnije i lakše za pijenje - rekao je Olivier Ertzbischoff, Gračišće.

Epidemiologinja podrijetlom iz Rijeke i pariški kardiolog prve su pjenušce počeli proizvoditi prije osam godina. I u tome se izvrsno snalaze. Godišnju proizvodnju od oko 3 tisuća butelja prodaju bez problema.

U njihovim se pjenušcima uživa cijele godine, a ne samo u blagdansko vrijeme. No, kardiolog Olivier poručuje da u ispijanju bilo kojeg vina ne treba pretjerivati.

- Vino je uvijek dobro za srce, posebice crno zbog tanina. Ali problem je alkohol koji šteti zdravlju. Stoga morate biti umjereni - kaže Olivier za HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.