2 min. čitanja

ENERGIJA BUDUĆNOSTI Hrvatskim tvrtkama dostupno 35 milijuna eura za fuzijske tehnologije

ENERGIJA BUDUĆNOSTI Hrvatskim tvrtkama dostupno 35 milijuna eura za fuzijske tehnologije
Foto: Wikimedia / HGK

U sklopu posjeta španjolskog kralja Hrvatskoj održan jr Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES Forum s fokusom na povezivanje znanosti i gospodarstva. Pritom je Hrvatska gospodarska komora potpisala sporazume o suradnji sa španjolskim partnerima kako bi se hrvatskim tvrtkama olakšao pristup poslovima s fuzijom. Na listi dobavljača za fuzijske poslove, za koju postoje stroge kontrole, već upisano dvadesetak domaćih tvrtki, čime pariramo brojkama Austrije i Finske.

Procjenjuje se da je tržište javne nabave za znanost u Europi vrijedno osam milijardi eura, od toga je jedna četvrtina namijenjena fuziji. S ciljem prelaska na što održivije oblike energije, Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, što otvara značajne mogućnosti za tvrtke usmjerene na istraživanje, razvoj i visoke tehnologije. Tako je u europskom strateškom projektu Dones od ukupno 707 milijuna hrvatskim tvrtkama na raspolaganju 35 milijuna eura. Fuzija ima potencijal za stvaranje održivog izvora energije za budućnost kako bi mogla zamijeniti fosilna goriva i nadopuniti druga rješenja za čistu energiju.

Poruke su to s današnjeg Hrvatsko-španjolskog IFMIF-DONES Foruma, koji je održan u organizaciji u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH u sklopu okviru službenog posjeta NJ. V. španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizije Hrvatskoj.

 - Tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta uključivanja u ovaj projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije, kroz druge popratne nabave logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama. Današnji sporazumi temelj su za zajednički nastup sa španjolskim tvrtkama, s tim da ćemo u sklopu HGK osnovati i Zajednicu znanstvene industrije koja će surađivati sa španjolskom organizacijom znanstvene industrije Ineustar -rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj HGK Tomislav Radoš.

S ciljem da se hrvatskim tvrtkama olakša pristup poslovima u izgradnji Donesa, HGK je potpisala sporazum o suradnji sa španjolskim udruženjem tvrtki u znanstvenoj industriji Ineustar i Gospodarskom komorom Granade, inače lokaciji Donesa. U fuzijskim poslovima referencu već imaju neke domaće tvrtke, poput Monting Power Systems. Ukupno je na listi dobavljača za fuzijske poslove, za koju postoje stroge kontrole, upisano dvadesetak domaćih tvrtki, čime pariramo brojkama Austrije i Finske.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.